Spring Break – Prolećna festivalska groznica

Proleće je u punom jeku, a mi se spremamo za još jednu festivalsku astravagancu. Svakog proleća nekoliko hiljada mladih iz cele zemlje i regiona kreće put najluđih zakazanih destinacija za tu sezonu. Party putovanja u ovom periodu dobijaju novo značenje – Spring Break Festivala!

Negde na plaži uz još prohladno more, na planini ili uz reku, gde god da odlučite da provedete ovaj mali raspust, najvažnije je da se odlično provedete uz dobro društvo. Sasvim smo sigurni da će Spring Break biti vrhunac vašeg proleća.

Pripreme za prolećni odmor već su u jeku, dok se na put kreće obično tokom marta, aprila i maja. Prema tradiciji organizovanja Spring Break-a koja nam dolazi od kolega studenata „preko velike bare“, ovaj kratki prolećni raspust se obeležava tokom marta meseca. Pa ipak, u našim krajevima, prolećni raspust se prvenstveno podudara sa velikim praznikom – Uskrsom, ili sa Prvim majem.

Ove godine na party putovanje krećemo krajem aprila, tako da je nezaboravan provod zagarantovan i tokom prvomajskih praznika.

Kao i prethodnih godina hit destinacije su Grčka i Španija, a ukoliko ste u mogućnosti bar jednom bi trebalo da posetite spektakularne party destinacije u susedstvu – ostrvo Pag i grad Poreč u Hrvatskoj. To su party destinacije koje su stekle svetsku slavu i proslavile se zahvaljujući ludim žurkama za mlade koje počinju s proleća i traju sve do kasnog leta.

Bilo da se odlučite za neku od ovih party destinacija ili se, pak, uputite ka nekoj od prirodnih lepota Srbije, potrudite se da ovaj kratki odmor iskoristite na najbolji mogući način.

Prolećni raspust poznat je i kao martovski raspust, nedelja učenja, nedelja čitanja ili uskršnji raspust. Ovaj “studentski praznik” obeležava se svakog proleća kako na Novom (gde je i nastao), tako i na Starom kontinentu.

Fenomen Spring Break-a iz Amerike i Kanade u poslednjih par godina proširio se i Evropu, te i na naše krajeve. Naime, studenti su odlučili da pred važan i naporni junski ispitni rok sebi daju oduška i otputuju na par dana ili nedelja (u zavisnosti od afiniteta i mogućnosti), kako bi napunili “baterije” za predstojeći značajan ispitni rok.

U Sjedinjenim Državama ovaj praznik se na koledžima i univerzitetima obično obeležava u martu mesecu, odnosno u periodu mart/april, u zavisnosti od ispitnih rokova i praznika. Što se tiče Kanade, mladi akademci imaju nedelju dana odmora u martu.

Ovaj fenomen duboko je utkan u kulturu i tradiciju američke mladeži. Jedna od destinacija u Sjedinjenim Američkim Državama, Fort Lauderdale na Floridi, postala je sinonim za Spring Break. Od kraja Drugog svetskog rata do 1980. godine, ovaj grad u sunčanoj državi, postaje centar zbivanja tokom prolećnog raspusta. Popularnost ovog mesta drastično je porasla nakon filma “Where the Boys Are”, i ekranizovanih romansi studentkinja sa koledža tokom raspusta. Sva ta popularnost učinila je da ovaj grad i žurke koje su trajale danonoćno postanu ozloglašeni širom Sjedinjenih Država.

U našoj zemlji, prolećni raspust se približava, odaberite destinaciju, spakujete kofere i “prolećna groznica” može da počne…..

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: