Saveti za jeftinija putovanja

Jedno od najvećih zadovoljstava zasigurno predstavljaju putovanja, ali u kojoj meri zapravo studenti imaju mogućnosti da obiđu neke od popularnih turističkih destinacija?

Veći deo studentske populacije u Srbiji zasigurno nije u mogućnosti da putuje u meri kojoj njihove kolege iz regiona, a i šire posećuje najzanimljivije destinacije.

Bilo da se radi o kratkom putu u rodni grad ili pak nekom kraćem turističkom putovanju, uz malo planiranja i par naših saveta .

#1 Karte rezervisati unapred ili u zadnji tren?

Vreme rezervacije karata u znatnoj meri može odrediti sumu novca koju je potrebno izdvojiti za kartu. Nikada nemojte čekati poslednji trenutak da kupite karte, već ukoliko znate tačan polazak rezervišite karte na vreme i ostvarite popuste. Rezervacija karata posebno je bitna za putovanje avionom. Kupovinu karata možete obaviti i putem interneta, te ih dobiti po vrlo pristupačnim cenama, čak iako se ne radi o low-cost avio kompanijama. Jedna od malih caka je da pri kupovini karata posjetite on-line stranicu nekoliko puta, jer neke kompanije podižu cenu kada imaju veću posećenost za određeni let.

#2 Popust na količinu

Ukoliko se odlučite da putujete sa društvom znajte da možete dobiti 10-30% popusta za grupna putovanja u zavisnosti od vida prevoza. Tako npr. Železnice Srbije odobravaju 30% popusta na karte pod uslovom da u grupi ima najmanje šest odraslih lica (dva deteta koja plaćaju voznu cenu računaju se kao jedno odraslo lice).

#3 Putovanje “drugom” klasom

Ukoliko putujete lokalno, odnosno do neke destinacije u našoj zemlji, ili do neke od susednih zemalja, proverite ponudu i manjih, često lokalnih, prevoznika. Uvidećete da oni nude nešto jeftinije karte u odnosu na velike dobro poznate prevoznike. U ovom slučaju karte su jeftinije, ali imajte na umu da ovi prevoznici voze često “dužim putem”, budući da ovakve linije imaju više stajališta uz put i često trasa podrazumeva obilazak vise mesta. Stoga budite spremni na malo duže putovanje.

baner-Program-stipendiranja-studenata-za-tekstove

#4 Putovanje u „nepoželjnim“ satima

Svi koji su i malo putovali znaju da određenim danima i u određeno vreme u toku dana nastaju nezamislive gužve budući da se tim danima veliki broj ljudi odlučuje na putovanje. Ovo posebno važi kada se radi o putovanjima koja uključuju prelazak granice, ali gužve nastaju i lokalno na prilazima velikim gradovima i naplatnim rampama. Gužve ćete sigurno izbeći u toku radne nedelje. Za sate u kojima se najviše putuje smatra se vreme između 8 i 10 ujutro te između 5 i 8 poslepodne. Zbog toga se isto može dogoditi da su putovanja u to vreme nešto skuplja nego u drugim satima. Takođe cena karte može zavisiti i od dana pa su tako cene petkom uveče skuplje, nego što su, na primer, sredom poslepodne.

#5 Studentski popusti

Upravo ono što će vas kao studente interesovati jesu studentske kartice koje vam obezbeđuju veće ili manje popuste za putovanja u zemlji i van nje. Evo nekoliko primera kartica koje možete izvaditi.

Legitimacija RAIL PLUS, daje pravo na 30% popusta na redovnu voznu cenu, kod kupovine karata u unutrašnjem saobraćaju i za relacije do Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, dok se u međunarodnom saobraćaju sa ostalim železnicama odobrava popust od 25% na redovnu voznu cenu (ne primenjuje se za vozne karte izdate po posebnim ponudama).

Cena legitimacije, za mlade do 26 god. i starije od 60 god. iznosi 10,00 EUR, a za odrasle 15,00 EUR. Za članove Ferijalnog saveza Srbije, organizacije SOSF(ETC), i udruženja građana: EURO 26, ISIC, ITIC i IYTC, cena legitimacije RAIL PLUS iznosi 4,00 EUR, a za mlade do 26 god. 2,50 Eur.

SRB-RAILProdaja kartica SRB PLUS i RAIL PLUS vrši se na blagajnama sledećih stanica: Beograd, Novi Beograd, Kraljevo, Čačak, Užice, Priboj, Prijepolje, Požega, Valjevo, Niš, Zaječar, Aleksinac, Stalać, Jagodina, V.Plana, Palanka, Mladenovac, Požarevac, Vršac, Zrenjanin, S.Pazova, N.Pazova, Inđija, Ruma, S.Mitrovica, Šid, Novi Sad, Vrbas, Sombor, Bačka Topola, Subotica.

Ponuda „Srbija Fleksipas“ namenjena je mladima do 26 godina starosti, odraslima, kao i putnicima starijim od 60 godina. Karta „Srbija Fleksipas“ za mlade(Srbija Fleksipas -26) košta 1.500 dinara, za odrasle (Srbija Fleksipas 26+) 3.000 dinara, a za putnike starije od 60 godina (Srbija Fleksipas 60+) iznosi 2.000 dinara.

Ova ponuda omogućava putovanje prugama „Železnica Srbije“ 10 dana, po izboru putnika, u okviru mesec dana važenja karte. Vozna karta po ovoj ponudi izdaje se za 2. razred u svim vozovima na prugama srpskih železnica, dok se u Inter siti vozovima doplaćuje samo rezervacija mesta.

Za kupovinu karte „Srbija Fleksipas“, potreban je lični dokument na osnovu koga se utvrđuje starost putnika i određuje cena karte. Uz ovu ponudu ne važe druge povlastice „Železnica Srbije“ za jeftiniju vožnju.

Inter Rail takođe je namenjen svima koji bi u inostranstvo da putuju vozom. Za decu od četiri do 12 godina i odrasle postoji Inter Rail za prvi i drugi razred, a za mlade do 26 godina samo za drugi razred.

Postoje dve vrste Inter Rail karata:

InterRail TicketInter Rail Global Pass važi za 30 evropskih zemalja i postoji u varijantama za neprekidno putovanje (22 dana ili jedan mesec) i kao „fleksi pas“ (na primer, kupiš povlasticu koja važi 10 dana, ali tokom tog perioda samo pet dana možeš provesti u vozu). Imaš popust od 50 odsto do granice Srbije, a kad je pređeš, više ne plaćaš kartu.

 

Inter Rail One Country Pass važi samo za jednu od ovih 30 zemalja (za Belgiju, Holandiju i Luksemburg važi ista povlastica), po tvom izboru. Plaćaš punu cenu karte do granice zemlje za koju važi povlastica, s tim što u nekim zemljama i na to možeš da dobiješ popust, a u zemlji za koju si kupio Inter Rail ne plaćaš ništa. Postoje varijante za tri, četiri, šest ili osam dana putovanja u okviru jednog meseca, a sam biraš kada ćeš putovati.

Cene se kreću od 27 evra za One Country Pass za putovanje dece u drugom razredu, važeći tri dana za Bugarsku, Makedoniju, Tursku, Sloveniju ili Slovačku, do 929 evra, koliko košta jednomesečni Global Pass za putovanja odraslih prvim razredom.

Balkan Flexipass omogućava da se u Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Turskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Srbiji putuje pet, sedam, 10 ili 15 dana (po izboru putnika) u okviru jednog meseca. Cene su, zavisno od uzrasta putnika, trajanja povlastice i razreda kojim se putuje, od 43 do 244 evra.

City Star jeste ponuda namenjena za prevoz manjih grupa u oba smera između Srbije s jedne strane i Austrije, Češke, Hrvatske,Grčke, Crne Gore, Slovačke, Slovenije, Rusije i Ukrajine s druge strane. Identična ponuda postoji i za Nemačku i zove se Sparpreis Deutschland. Grupa može imati do pet odraslih putnika i jedno dete (nije uključeno u nemačku ponudu). Povoljnost je u tome što samo jedan putnik plaća punu cenu prevoza, dok ostali odrasli saputnici plaćaju polovinu cene (70 odsto za Crnu Goru), a deca samo četvrtinu (50 odsto za Crnu Goru).

EASY TRAVEL CARD (ETC)
Sa Easy Travel Card studenti imaju popust na putničke linije prevoznika u autobuskom, železničkom i avionskom saobraćaju koji su u sistemu ETC, kao i na stotinak ostalih popusta u Srbiji.

isic-studentska-kartica-300x184INTERNATIONAL STUDENT IDENTITY CARD (ISIC) I INTERNATIONAL TEACHER IDENTITY CARD (ITIC)
ISIC i ITIC su međunarodno priznate kartice kojima potvđujete da ste student, odnosno natavnik-profesor i stičete prava na popuste u preko 100 zemalja sveta. ISIC priznaje čak i UNESCO.

Radi se o hiljadama različitih popusta na cene smeštaja, prevoza, ulaza u muzeje, galerije, bioskope, na sportske utakmice i slično.

 

Foto: GPA

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: