Put pod noge, stiže Prvi maj!

Živeo Prvi maj praznik rada! Mi ćemo ga naravno proslaviti uz nekoliko dana svega, samo ne rada.

Odlazak u prirodu sa društvom uz ćevapčiće sa roštilja i hladno pićence biće odličan način da se predahne od mnogobrojnih obaveza i spremanja ispita. Prava stvar da se napune baterije, a ako se usput nađe i po koji koncert ili žurka, neće smetati. Potrebno je samo da nas posluži vreme, da ponesmo sa sobom dobro raspoloženje i uživancija može da počne.

Prvomajski uranak je naš običaj da se 1. maja ujutru porani najčešće u prirodu. U toku tog dana se sprema neko jelo na roštilju ili u kotliću. Kod nas je ovaj praznik prilično rasprostranjen i većina gradova u Srbiji ima svoja izletišta gde se proslavlja. To su uglavnom mesta u prirodi tj. zelene površine izvan grada. Na primer Avala pokraj Beograda, Palić kod Subotice, Zabran u Obrenovcu, Vršački breg u Vršcu, Srebrno jezero, Tara itd.

Ukoliko još niste odlučili gde za praznike, evo par ideja.

Udruženje Srbija za mlade nudi veliki prvomajski Tara Nature Fest, koji ima za cilj da na četvorodnevnom putovanju  ponudi obilazak nekih od najlepših predela u Srbiji. Tom prilikom uživaćete u prirodnim bogatstvima naše zemlje, učestvovaćete u mnogim sportskim takmičenjima, iskusićete adrenalin raftinga na reci Tari ili Limu, kao i mnogim drugim zabavnim aktivnostima.

Palićko jezero i ovog proleća dočekaće raširenih ruku ljubitelje muzike, jer će se na Paliću od 1. do 3. maja održati Trenchtown festival na tri bine. Festival će se održati u Etno kampu koji se nalazi u Horgoškoj šumi u blizini centra grada Palić. Čekaju vas mnoge strane i domaće grupe, među kojima ističemo bendove i muzičare: Disciplin A Kitschme, Sky Wikluh, Flip, Dee Face, Noise, Car Z i mnogi drugi.

Organizacija Puzzle poziva vas na Prvomajski uranak uz obećanje “4 dana najbolje zabave u Srbiji”. U ponudi je Party krstarenje Dunavom preko dana, a uveče žurke uz poznate domaće izvođače, bendove i DJ-eve. Čekaju vas Saša Kovačević, Marko Mandić, Bad Copy, DJ Gru i Puzzle DJ Crew. Uranak se održava na Srebrnom jezeru, a ako nemate sopstveni prevoz nije problem jer možete putovati u njihovoj organizaciji “party” busevima.

Nacionalni park Fruška gora ima 21 izletište i sigurni smo da nećete pogrešiti ako se tamo uputite sa prijateljima i provedete opuštajući dan uz sportske aktivnosti, obavezan roštilj i pićence.

Čukarička-ferijalna-roštiljijada

Foto: www.rostiljanje.com

Ako ste u Beogradu, možete se naravo opredeliti za Adu ciganliju, Košutnjak, odlazak na Avalu, Kosmaj ili neko drugo poznato izletište i odmaralište. S obzirom da je proleće, gde god da odete, odličan provod je zagarantovan u dobrom društvu.

Ovo su samo neki od predloga što se naše zemlje tiče, a ako ste ipak za varijantu odlaska u inostranstvo, turističke agencije već uveliko reklamiraju svoje ponude. Rim, Berlin, Beč, Amsterdam, London. Samo spremite dovoljno novca, osmeh na lice i “put pod noge”.

Iako se danas ovaj praznik slavi u velikom veselju, nije na odmet znati da se Prvi maj, Praznik rada, slavi u sećanje na radnike koji su izgubili život u demonstracijama 1. maja davne 1886. godine u Čikagu. Protest je izbio jer su radnici zahtevali da se usvoji osmočasovno radno vreme. U početku je to bio miran protest koji se par dana kasnije pretvorio u nemire gde je bilo nastradalih i demonstranata i policajaca. Počinioci su pohapšeni ali bespotrebne žrtve su pale. Na Prvom kongresu Druge Internacionale 1889. godine, 1. maj je proglašen kao međunarodni praznik rada, tj.međunarodne radničke solidarnosti, koji se slavi i u našoj zemlji.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: