Pupin Akademija 21-22. novembar

Primer jednog nasleđa - život i delo Mihaila Pupina

Kao naučnik i pronalazač, dao je veliki doprinos širokom polju telekomunikacija, bez kojih današnju civilizaciju ne možemo zamisliti. Kao borac za najvažnije interese srpskog naroda, u teškom istorijskom periodu početka 20. veka, učinio je više nego bilo koji drugi čovek njegovog vremena. Zbog toga se s pravom naziva najboljim lobistom koga je Srbija ikada imala. I tu bismo tek započeli priču o Mihajlu Pupinu. Ono što ga čini jedinstvenim u istoriji nauke je život posvećen drugima. Tri fondacije, zadužbinarstvo kome takođe nema ravna, humanitarni i mecenski rad koji su pomogli mnogim slavnim pojedincima Srbije i sveta, ali i spašavali njene institucije, gradili legate neprocenjive vrednosti, zaslužuju posebno mesto u našem društvu. I tu ne stavljamo tačku na dugu listu neverovatnih doprinosa. Svojim predavanjima, popularnim delima koja je objavljivao, kroz štampane medije i radio emisije, razbuktao je ljubav prema srpskom narodu i njegovim tradicijama u američkom društvu, u isto vreme svrstavajući se u prvi red očeva idealizma u američkoj nauci.

Gledajući samo moć jedne njegove knjige, autobiografije Sa pašnjaka do naučenjaka, može se nazreti ugled i uticaj koji je pratio dela Mihajla Pupina u čitavom svetu. Pulicerova nagrada koju je dobio, samo je simbol mnogo većeg priznanja- knjiga je prevedena na desetine svetskih jezika i deljena je širom sveta najboljim učenicima kao moralni obrazac koji treba slediti.

Prepoznavši svu punoću ovog obrazca, svojim aktivnostima pokazujemo moć znanja, kroz moć dobrih dela Mihajla Pupina. Početak stvaranja ovog modela leži u Pupinovoj rečenici, koja se može naći na margini jedne od knjiga iz koje je učio na studijama – preći pet strana dnevno. Kakav jednostavan recept za veliko naučno i ljudsko delo.

Kao lajtmotiv svih poduhvata i aktivnosti stoje još dve Pupinove krilatice:

„Ništa čoveka ne čini toliko srećnim, kao njegovo pošteno uverenje da je učinio sve što je mogao, u svoj rad ulažući svoje najbolje sposobnosti“

Druga nas vodi kroz sve borbe i izazove čuvanja i afirmacije Pupinovog nasleđa:

„Porazi su samo kratka odmorišta za buduće pobede“

Pupin Akademija je obrazovni, naučni i kulturni program obuke namenjen mladim talentima. Cilj predavanja, radionica i panela je da polaznicima programa ponude interaktivne, kreativne i poučne sadržaje, da podstaknu njihovo analitičko mišljenje i skrenu im pažnju na etičku dimenziju nauke i kulture. Program unapređuje kvalitet formalnog i neformalnog obrazovanja, doprinosi dugoročnom razvoju održivog obrazovanja u našoj zemlji.

U doba velike nezaposlenosti razvijanje preduzetničkog duha i kulture, otkrivanje preduzetničkog i inovativnog potencijala mladih, kao i njihova aktivna uloga u zajednici postaju uslov razvoja društva. Mihajlo Pupin je nepresušan izvor inspiracije i dobrih praksi koje je zaveštao kako srpskom narodu, tako i celom svetu. Njegove humanitarne, dobrotvorne, naučne, obrazovne, kulturne i diplomatske aktivnosti ostavile su neobrisiv trag u istoriji dvadesetog veka, a u plodovima njegovog radu uživaju savremene generacije.

Mihajlo Pupin je jedan od najznačajnijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika. Bio je čuveni professor Kolumbija univerziteta, predsednik Njujorške Akademije Nauka, jedan od osnivača NASE; dobrotvor koji je svojim naporima unapredio kulturu, obrazovanje i nauku. Pupin je svetli putokaz koji mlade nepogrešivo vodi vrlinama, vrednostima, znanju i uspehu.

Po prvi put u našoj organizaciji održaće se Pupin Akademija u Idvoru, posvećena promociji našeg čuvenog naučnika Mihaila Pupina, kao i preduzetništva kod mladih. Pozivamo vas da nam se pridružite.

pupinakademija

PROGRAM:

Subota, 21.11.2015.

→ Polazak iz Beograda u 8h

→ 10:00 …………………………Svečano otvaranje

→ 10:30 …………………………Život i delo M. Pupina, Aleksandra N. Tašić

→ 12:00 ……………………….. Pauza i Networking

→ 12:15 …………………………Održive inovacije, Miloš Stanković

→ 12:45 ……………………….. Kreativne industrije, Žarko Malinović pomoćnik ministra

→ 12:45 ……………………….. Smart ECO, Dragan Zlatković

→ 14:00 …………………………Ručak

→ 15:00 ……………………….. IT i preduzetništvo, Najbolje prakse

→ 16:15 ……………………….. Dragoljub Martinović tbc

→17:30 ………………………….Kako je Pupin promenio Srbiju, Aleksandra N. Tašić

→ 20:00 …………………………Veče druženja inspirisano Pupinom

Nedelja, 22.11.2015.

→ 10:30 …………………………………..UNESKO: Pupin i Tesla, Aleksandar Protić

→ 11:30 – 12:00 ……………………… Preduzetništvo i ti – Dušanka Ilić, Kutpoint

→ 12:00 – 12:30 ……………………… IT i ti – Srđan Pavlović, BNP,

→ 13:00 – 13:30 ……………………… Put milionera dorog srca – Vidoje Purić, St. Tropez

→ 14:00 …………………………………..Ručak

→ 15:00 …………………………………..Srpski legat, Goran Ličanin

→ 15:30 ………………………………….Konsalting i ti – Mihajlo Savkić, A.T.Kearney

→ 16:00 …………………………………..Pupin, sport i igre koje je voleo

→ 19:30 Polazak za Beograd

 

Smeštaj je organizovan u dvo i trokrevetnim sobama u RELAX centru u Kovačici.

KOTIZACIJA: 1900 RSD (uključuje prisustvo Pupin akademiji, noćenje u Relax centru, korišćenje wellness-a, teretane i saune, autobuski prevoz)

PRIJAVE: srbijazamlade@gmail.com i 061/1627226

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: