Pazarski OZON kamp

Pazarski OZON kamp poziva sve mlade da se priključe kampu i uživaju u jednom od najlepših krajeva naše zemlje. Učesnici kampa, koji će se održavati od 23. do 28. avgusta u Novom Pazaru, imaće jedinstvenu priliku da upoznaju istorijske spomenike i odmore se u prirodi. Kamp je otvoren za učesnike uzrasta od 19 do 23 godine, a broj učesnika u kampu je 20.

Organizatori:

Centar za razvojnu politiku i saradnju, Ministartvo omladine i sporta Republike Srbije, Kancelarija za mlade  Novi Pazar

Lokacija kampa i opis mesta:

Novi Pazar je grad u Raškom okrugu, na reci Raški, u središtu Novopazarskog Polja ili staroga Rasa. Novi Pazar nalazi se na 290 km južno od Beograda, na deonici starog puta koji preko Ibarske magistrale vodi prema Podgorici i Jadranskom moru. Lociran je u zvezdastoj dolini reka Jošanice, Raške, Deževske i Ljudske, na nadmorskoj visini od 496 m. Okružen je visokim planinama Golijom i Rogoznom i Pešterskom visoravni. Kraj je bogat prirodnim resursima. Uz prirodne i ljudske resurse, kao i brojne spomenike kulture, Novi Pazar ima velike potencijale za održiv razvoj – proizvodnju zdrave hrane i razvoj svih vidova turizma.

Među najvažnije kulturnoistorijske spomenike svakako spadaju:

Petrova crkva sagrađena u X veku nad ilirskim kneževskim tumulom i na ostacima poznijeg ranohrišćanskog objekta u obliku rotonde sa upisanim četvorolistom

Manastir Đurđevi stupovi, zadužbina Stefana Nemanje, iz XII vek

Manastir Sopoćani, čiji je osnivač kralj Uroš I, iz XIII veka

Gradska tvrđava sa Kulom motriljom iz XV veka, izgrađena po nalogu osnivača grada Isa-bega Ishakovića

Hamam (kupatilo) iz XV veka, zaostavština Isa-bega Ishakovića, osnivača grada

Altun-alem džamija iz XVI veka, delo čuvenog neimara Muslihudina Abdulganija

Amir-agin han (konak) iz XVII veka

Cilj kampa:

Mladi iz poplavljenih područja obezbeđivanje predaha od svakodnevnice njihovih promenjenih životnih uslova kroz volonterski rad i druženje u prirodi i pripreme za povratak i aktivno učešće u svojim mestima.

Opis posla:

Učesnici će dobiti priliku da kroz edukativne radionice i volontiranje u prirodi, razviju prenosive veštine, te da se upoznaju sa kulturnim i prirodnim bogatsvima grada i njegovog okruženja.

Na prvom delu kampa će se razvijati veštine i znanja (komunikacija, rad u timu, liderstvo, upravljanje resursima, volonterizam), dok u drugom delu kampa učesnici će imati priliku da kroz volonterske  aktivnosti održavanja novih eko-turističkih programa Novog Pazara primene stečena znanja, koja će im pomoći da se vrate u svoje domove emotivno stabilniji, snažniji i sa više znanja da odgovore na izazove koji ih očekuju u poslepoplavnom periodu.

Slobodno vreme:

Učesnici će imati priliku da organizovano posete Novi Pazar i okolinu uz pratnju vodiča. U planu poseta predviđen je obilazak manastirima (Sopoćani, Đurđevi Stupovi), crkvama (Petrova crkva), džamijama (Altun Alem džamija, Lejlek džamija) i drugim kulturno istorijskim znamenitostima (Hamam, Kula motrilja, Bedemi, itd).

Jezik: Srpski

Smeštaj:

u hostelu u centru Novog Pazara. Hostel je potpuno opremljen.

Ishrana će biti organizovana u obližnjem restoranu na pešačkoj zoni.

Prijava na kamp preko ovog linka.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: