Dvorci Vojvodine & Karlovačka berba

Organizacija Srbija za mlade ovog septembra vodi vas na još jedno fantastično putovanje! Ne propustite obilazak dvoraca Vojvodine i posetu Karlovačkoj berbi. Na put krećemo 12. septembra, pridružite nam se.

Priča o usamljenim, bajkovitim mestima za luksuzno stanovanje, odmor i zabave nekadašnjih veleposedničkih, vojnih, trgovačkih i zanatskih porodica tadašnje Austrougarske Monarhije koja će verovatno zauvek ostati tajna za sve nas, uprkos svojoj lepoti i inspirativnosti, a sve zbog nedostatka pisanih dokumenata. Dvorci Vojvodine nastajali su tokom XVIII, XIX i početkom XX veka, pa su prema tome i stilovi građenja ovih objekata različiti i pripadaju prelaznom periodu od baroka do klasicizma.

Dvorac „Kaštel“ u Ečkoj – Vlastelin Luka Lazar kupio je na licitaciji pustaru Ečku 1781. godine i tu izgradio crkvu i osnovao naselje za svoje podanike. Dvorac „Kaštel“ početkom XIX veka podigao je Lukin sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, a kasnije slavni kompozitor.

Dvorac „Fantast“ – Dvorac se nalazi na 15 kilometara od Bečeja prema Bačkoj Topoli ili 60 kilometara od Novog Sada ili 135 kilometara od Beograda. Sazidao ga je Bogdan Dunđerski, u više faza, a završen je 1925. godine. Toranj i četiri ugaone kule napravljeni su u stilu neogotike, a svečana sala i oba ulaza urađeni u neoklasicističkom stilu. Pored dvorca rađena je i kapela u neovizantijskom stilu posvećena Svetom Đorđu i delom ju je radio beogradski majstor ikonostasa Karbiner. Tri mozaika na portalu i Tajnu večeru je za dve godine naslikao Uroš Predić, Bogorodica je dobila Marin lik po želji Dunđerskog. Po želji Bogdana Dunđerskog jedini naslednik je Matica srpska.

Dvorci Stratimirović i Dunđerski, Kulpin – Oba klasicistička dvorca, u parkovskom okruženju, sagrađena su za plemićku porodicu Stratimirović. Manji dvorac je izgrađen krajem 18. veka, a veći je izgrađen polovinom 19. veka. Prema projektu arh. Momčila Tapavice, obnova i rekonstrukcija urađena je 1912.

Karlovačka berba – Tradicionalna kulturno-umetnička manifestacija „Karlovačka berba grožđa“. Manifestacija će biti održana u cilju turističke prezentacije Sremskih Karlovaca, kao i predstavljanja i unapređenja vinarstva i vinogradarstva kao osnove za razvoj vinskog turizma i ukupne kulturno-turističke ponude grada. Učesnici manifestacije su vinari i vinogradari sa područja opštine Sremski Karlovci, koji će posetiocima, uz bogat kulturno-umetnički program, predstaviti poznata vina uz mogućnost degustacije., dok učestvuju ugledni izvodjači.
U toku je izrada PROGRAMA za manifestaciju, stoga ćemo naknadno objaviti program.

Polazak: 8h Pionirski park, preko puta Narodne skupstine.

CENA: 1.800 din

Prijave na:

061/16-27-226 , srbijazamlade@gmail.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: