Boravak u inostranstvu može poboljšati vaš način razmišljanja

Ako još uvek niste sigurni da li bi trebalo da odete na studentsku razmenu ili na stručnu praksu u inostranstvo, donosimo vam nekoliko razloga koji će vas uveriti da je to ispravan korak.

Magazine Time prenosi rezultate tri studija o životu u inostranstvu. Oni potvrđuju da boravak u inostranstvu razvija kreativnost, fleksibilnost i sposobnost kompleksnog razmišljanja ako postoji spremnost prilagođavanja i otvorenosti prema novoj kulturi.

Prvo istraživanje o studiranju i radu u inostranstvu sproveo je William Maddux, vanredni profesor INSEAD-a, jedne od vodećih svetskih poslovnih škola. Istraživanje je sprovedeno među studentima koji su učestvovali u međunarodnom MBA programu.

Rezultati tog istraživanja pokazali su da studenti s bogatim međunarodnim i međukulturalnim iskustvom ujedno imaju razvijenije apstraktno i kompleksno razmišljanje.

Nivo njihovog prilagođavanja novoj kulturi u stranoj zemlji bio je u korelaciji s ponudom poslova nakon završetka programa. Oni studenti koji su se bolje prilagodili novim situacijama i novim izazovima u stranoj zemlji dobili su više ponuda za poslove.

young-people-737150_640

Takođe, to istraživanje pokazalo je da su studenti koji imaju međunarodno iskustvo – ili su boravili među ljudima različitih nacionalnosti – kreativniji i fleksibilniji u razmišljanju. Na poslu će pre stvoriti nove proizvode, pre će dobiti unapređenje, a spremniji su i na pokretanje samostalnog posla.

Slične zaključke imalo je istraživanje koje je proučavalo psihološke rezultate života u stranoj zemlji, a sproveo ga je tim stručnjaka pod vođstvom Angele Leung, vanredne profesorke psihologije sa Univerziteta menadžmenta u Singapuru.

To istraživanje dokazalo je da su ispitanici koji su se prilagodili stranim kulturama i oni koji su prema drugačijima od sebe pokazali otvorenost i razumevanje ujedno imali razvijenije apstraktno mišljenje. Mogli su brže i lakše stvarati veze između različitih ideja i koncepata te povezivati elemente među kojima na prvi pogled nije bilo previše sličnosti.

Tome u prilog ide i studija koju je sproveo David Therriault, vanredni profesor edukacione psihologije na Univerzitetu u Floridi. On je testirao kreativno razmišljanje studenata.

young-691791_640

Prvu grupu ispitanika činili su studenti koji su neko vreme proveli na studijama u inostranstvu. Druga grupa sastojala se od studenata koji su planirali studije u inostranstvu, a treću grupu činili su oni studenti koji nisu studirali u inostranstvu niti su to nameravali. U zadacima i aktivnostima bila je daleko nadmoćnija prva grupa studenata koji su studirali u inostranstvu.

Navedena istraživanja ukazala su na još neke prednosti života u stranoj zemlji – ako smo spremni na otvorenost i prilagođavanje različitim kulturama. Dakle, kada se nađete u inostranstvu, budite spremni na promene, upoznajte se sa životom domaćina i pokažite razumevanje i toleranciju prema različitostima.

Time ćete poboljšati sopstveni način razmišljanja i razviti kompleksnost, fleksibilnost i kreativnost u razmišljanju. Rezultat toga je i da ćete biti profesionalniji i uspešniji. Stoga ne čudi to što budući poslodavci prednost daju kandidatima koji u prijavi za posao imaju navedeno barem neko iskustvo u studijama ili radu u inostranstvu.

 Izvor: Studentski.hr

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: