Stipendije Vlade Finske

Nastava na fakultetima u Finskoj je besplatna za svakog studenta, bez obzira na njegovu nacionalnost i program studiranja, ali student mora da finansira troškove života i druge troškove tokom studiranja.

Za finansiranje tih troškova, u Finskoj postoji nekoliko stipendija:

CIMO Doctoral Fellowships in Finland

Ovaj program stipendiranja je predviđen za studente doktorante i istraživače iz svih zemalja, koji žele da vrše istraživanja u bilo kojoj akademskoj oblasti i dobiju titulu doktora (Doctorate ili Dobule Doctorate) na jednom od unvierziteta u Finskoj. Stipendija iznosi 1500 € na mesečnom nivou i isplaćuje se na period od 3 do 12 meseci.

Kandidat treba prvo da potpiše ugovor sa jednim od univerziteta u Finskoj i nakon toga fakultet podnosi zahtev za stipendiju. Student ne može da aplicira, to radi fakultet koji ga je primio. Potrebna su sledeća dokumenta:

1. Prijavni formular
2. Motivaciono pismo (od univerziteta) dužine do 1 strane
3. CV studenta
4. Plan istraživanja (od 3 do 5 stranica)

Dve odštampane, popunjene i potpisane prijave zajedno sa pratećim dokumentima treba poslati na adresu: CIMO, PO Box 343, 00531 Helsinki. Na koverti treba naznačiti:  “CIMO Fellowships”.

Prijave se primaju cele godine, ali je poželjno poslati prijavu 5 meseci do početka nastave.

Erasmus Mundus Scholarship Programs in Finland

Stipendija Erasmus Mundus Scholarship se može dobiti za studiranje na jednom od finskih univerziteta. Mogu je dobiti studenti master i doktorskih studija. Mogu dobiti i stipendiju Erasmus+ za sticanje zvanja Joint Master Degree koju nudi određeni broj evropskih univerziteta, uključujući i finski.

Zahtevi za kandidate:

Konkurisati za stipendiju mogu studenti stranci koji su primljeni na jedan od fakulteta u Finskoj.

Više informacija na stranici: http://www.studyinfinland.fi/

Foto: ilustracija

Izvor: ossi.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: