Premijera opere Služavka gospodarica

U nedelju, 26. juna, Opera Narodnog pozorišta u Beogradu će zatvoriti sezonu 2015/16 premijerom komične opere Služavka-gospodarica Đovanija Batiste Pergolezija, biserom napolitanskog baroka, čija je ovo praizvedba na sceni nacionalnog treatra.

Dirigent je Dijana Diskić, a autorski tim već poznat široj publici reditelj Aleksandar Nikolić i koreograf Aleksandar Ilić.

Projekat koji je osmislila v.d. direktora Opere Ana Zorana Brajović, je urađen u okviru projekta Opera u škole sa ciljem da se, kroz edukaciju dece o operi i produkciju kratkih naslova tematski namenjenih za decu i mlade školskog uzrasta, stvori nova publika koja će jednog dana izrasti u veliku publiku.

Ansambl je raznovrsan i brojan. Naslovnu rolu tumači prvakinja Opere Sofija Pižurica koju će publika gledati kao šarmantnu, inteligentnu i lukavu služavku Serpinu. Njen partner je Mihajlo Šljivić, mladi solista, u ulozi Uberta, džangrizavog i duhovito antipatičnog neženje.

Sofija Pižurica je u ulogama Norine, Suzane, Adine, pokazala da je vrsni majstor komedije, dok je Mihajlo Šljivic, podjednako ubedljiv i odličan partner.

Poseban pečat predstavi dali su igrači i studenti Instituta za umetničku igru u Beogradu: Tijana Malek (La Mamma), Vladimir Čubrilo (sestra Belinda), Katarina Stojković (Mačkica), Mila Stijak (Mišica), Marija Vučenović (Mišica), Jakša Filipovac (sluga Vespone) učenik srednje baletske škole Lujo Davičo i Frančeska Pivko (Mišica).

Sa probe igraci

Najupečatljivije je bilo organsko spajanje opere i baleta navode autori Nikolić-Ilić.

Operska i baletska umetnost su se stapale putem medija glume i gradile izuzetno atraktivne scenske tvorevine. Naša misija na rušenju granica između dve umetnosti se već pokazala uspešnom u opera Melanholični snovi grofa Save Vladislavića, a sličan humor i hvatanje u koštac sa najneprijatnijim životnim temama kroz lakrdiju, dosegli su svoj vrhunac u Don Đovaniju kojeg su nedavno, zajedno, postavili na scenu Nacionalnog teatra u Sarajevu.
Kostimograf Katarina Grčić Nikolić i scenograf Miraš Vuksanović su scenski veoma inteligentno razvili početne ideje i na najbolji mogući način doprineli da ovo duhovito scensko delo približe najmlađima, ali i ostaloj publici.

„Odabrali smo put potpunog obilja scenskih dešavanja i neprestanog intenzivnog intrigiranja percepcije naše ciljne grupe. Do tog zaključka smo došli zahvaljujući posmatranju i proučavanju repertoara za najmlađe u najrenomiranijim operskim kućama u Evropi.“

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: