Festival nauke: „Čuda su svuda“

Početak decembra u Beogradu je već tradicionalno rezerivisan za najveći regionalni Festival nauke, koji će ove godine biti održan od 3. do 6. decembra u Hali 3 Beogradskog sajma, pod sloganom „Čuda su svuda“.

Tokom proteklih osam godina srpski Festival nauke narastao je u najveći naučni događaj u regionu jugoistočne Evrope. Cilj festivala je da afirmiše poznate i promoviše neafirmisane naučnike sa domaćih i stranih prostora, ali i da podstiče interesovanje za nauku vrlo jednostavnom demonstracijom činjenice koliko je ona sama po sebi interesantna, inspirativna i nadasve zabavna. Četvrtak i petak su rezervisani za školarce, dok je program festivala u dane vikenda predviđen za porodične posete.

12068804_10153226795087076_9100191316534883383_oFestival će biti domaćin gostima i centrima za promociju nauke iz Italije, Estonije, Izraela, Francuske, Slovenije, Austrije i Amerike, a posetioci će imati priliku da vide 42 naučne postavke. Fokus festivala biće na radionicama, biorobotici, nauci o mehurićima, klimatologiji, gasologiji, gravitaciji, fizici zvuka, neuronauci, sviranju na laserskoj harfi, ali i na jednostavnim eksperimentima za kućne radionice. Ekološki osvešćeni imaće priliku da saznaju kako se pročišćava voda, zašto bez kraljice u mravinjaku nema života i još mnogo toga. Posebna pažnja biće posvećena prevođenju naučnog jezika u jezik svakodnevice koji će biti razumljiv svim posetiocima festivala.

Pogledaj pažljivo oko sebe. Osvrni se i udubi. U kap vode, grumen zemlje, zrak svetlosti, mušicu koja leti. U raspored planeta na jasnom noćnom nebu, seme koje niče, hranu u frižideru, odraz u ogledalu. Možeš gledati samo svojim očima, ali možeš i kroz lupu, mikroskop i teleskop. Zaroni u nove svetove, jer čuda su svuda, samo čekaju da ih otkriješ!

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: