Festival Bolje uradiTi sam ovog vikenda u Kulturnom centru Parobrod

Bolje uradiTi sam festival je planirani dvodnevni festival 18. i 19. decembra koji organizuje omladinska organizacija Mladi za inovacije u koprodukciji sa UK Parobrod sa ciljem da okupi i predstavi lokalnu uradi sam (do­-it-­yourself) scenu.

Ovo je prvi festival takve vrste u Beograd. Uradi sam (do­-it-­yourself) ili takođe poznato kao sam svoj majstor je metoda gradnje, modifikovanja ili popravke predmeta bez pomoći stručnjaka. Na festivalu je planirano preko pedeset radionica koje će održavati trideset samoukih majstora specijalizovani u oblastima kao što su rekonstrukcija garderobe, dekupaž, ukrašavanje hrane, pravljenje nakita, igračaka, pletenih i drugih predmeta, a paralelno će planiranih četiristo posetioca dnevno zabavljati lokalni beogradski umetnici. Festival radimo u korpodukciji sa UK Parobrod i upravo će se održati u prelepom zdanju UK Parobroda na Dorćolu.

Cilj nam je da budemo aktivni u polju uradi sam tokom cele godine, održavajući radionice, (uradi sam) okupljanja, izložbe DIY proizvoda kao i saradnja sa organizacijama koje imaju srodne misije.

12278818_1513972728901602_180470963453219469_n (1)

Organizacija takođe ima za cilj da podigne svest o važnosti podrške zajednice lokalnim umetnicima koji ručno prave predmete, kao i o važnosti reciklaže i očuvanju okoline samom primenom metoda koje će posetioci imati prilike da nauče.

Štaviše, organizacija će se truditi da poveća srpsku uradi sam umetničku kulturu proširijući definiciju ‘’zanat’’ kako bi obuhvatili sve ručno napravljene predmete od hrane do tehnologije.

“Stvarati znači živeti​.”

– Dejan Stojanović, pesnik

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: