ČitamЧиташ performans na Trgu republike

U subotu, 23. maja u 12h ČitamЧиташ tim organizacije Evropa Nostra Srbije okuplja prijatelje festivala, kao i sve ljubitelje knjige, da zajedno čitaju na Trgu republike.

Ovim performansom najavljuje se festival ČitamЧиташ koji se treću godinu za redom održava 13. i 14. juna na mestu stare Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu.

“Cilj ove akcije jeste da ohrabri sve ljubitelje čitanja da u slobodno vreme, gde god se našli, mogu da otvore knjigu i da uživaju u njoj. Takođe, nastojimo da privučemo pažnju prolaznika i ukažemo na značaj knjige i čitanja”, izjavila je Mirjana Jemović jedna od organizatorki festivala.

Ovim gestom skrećemo pažnja na zapostavljenost knjige i želimo da podsetimo na lepotu čitanja u javnom prostoru. Pozivamo sve koji vole knjigu i čitanje i žele da doprinesu popularizaciji čitanja da nam se pridruže, iskoriste priliku da dovrše knjige koje trenutno čitaju, a potom ih trampe za drugu na predstojećem festivalu.

FB event događaja: https://www.facebook.com/events/1440142456302495/

O festivalu ČitamЧиташ

ČitamЧиташ je festival posvećen knjizi i ima za cilj čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige kao medija. Održava se na lokalitetu stradale biblioteke na Kosančićevom vencu, čime se ovo mesto simbolično obnavlja i revitalizuje. Osnovna aktivnost ovog festivala je razmena polovnih, pročitanih knjiga. Posetioci jednom godišnje imaju priliku da zamene pročitanu knjigu za neku drugu, kao i da učestvuju u različitim aktivnostima i radionicama koje su povezane sa knjigom, književnošću i edukacijom.

Festival ČitamЧиташ se organizuje u okviru dobrovoljnog, nevladinog, neprofitnog i nestranačkog udruženja Evropa Nostra Srbija koje je posvećeno podizanju svesti o značaju kulturne baštine kao elementarnog prava svakog građanina, a podržava ga Ministarstvo kulture i informisanja, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Narodna biblioteka Srbije.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: