Astronomski kamp na Letenki od 16. do 19. jula

Ovogodišnji, 15. po redu Astronomski kamp održaće se od četvrtka, 16. jula, pa do nedelje, 19. jula, na Fruškoj gori, na Letenki, a očekuje se poseta brojnih ljubitelja astronomije.

Astronomski kamp na Letenki služi popularizaciji nauke, a organizuje ga „Astronomski magazin“ uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj i Prirodno-matematičkog fakulteta.

Kako za 021 kaže urednik „Astronomskog magazina“ Aleksandar Zorkić, kamp ima međunarodni karakter jer se očekuju i učesnici iz inostranstva. Program je, kako navodi, raznovrstan.

„Nije bilo teško napraviti zanimljiv program kada se zna da se dešavaju neke zaista impresivne i zanimljive stvari. U okviru jednog od naših predavanja govorićemo o misijama ‘Novi horizonti’, o slavnoj ‘Rozeti’ i o njenoj sondi ‘File’ koja se spustila na kometu. Biće reči i o nekim japanskim, vrlo ambicioznim misijama. Sem toga, imamo i drugih programa i predavanja, te ćemo se baviti vodom na zemlji i u svemiru, što je uvek interesantna tema o nečemu bez čega ne možemo da živimo. Očekujemo dosta dece, oko 15 učenika osnovnih škola, a za njih smo pripremili jednu radionicu i posetu specijalnog gosta“, objašnjava Zorkić za naš portal.

Radi se o, kako kaže, mladom profesionalnom teniseru iz Niša, koji će sa decom razgovarati o prednostima sporta i tenisa, što će kampu dati i sportski karakter. Sama radionica za decu biće posvećena crtanju nebeskih tela, kometa, letelica i Sunčevog sistema, uz naučnu, edukativnu notu.

„Imaćemo kviz, oko 20 predavanja i astronomsko osmatračko takmičenje, ako nas vreme posluži“, kaže urednik „Astronomskog magazina“.
U okviru predavanja, organizatori izdvajaju razgovore sa eminentnim fizičarima iz Novog Sada, Niša i Beograda, predavanje o „fizici“ mobilnih telefona, crtani i igrani film o Mihajlu Pupinu i Milutinu Milankoviću i druge sadržaje za sve uzraste.

Autobus za Letenku kreće u četvrtak u 17 časova sa Železničke stanice. Broj mesta je ograničen, ali organizatori očekuju da će uspeti da prime sve znatiželjne ljubitelje astronomije. Prijavite se za učešće putem mejla. (Gorica Nikolin – gorica@021.rs)

Izvor: 021.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: