Uz „To Do” listu sve je lakše

Živite li uobičajenim studentskim životom i svaki dan vam je prepun obaveza, u toj meri da jednostavno ne znate ni sami odakle da počnete: odlazak na predavanja, pregled beležaka, pisanje seminarskih, istraživačke aktivnosti, različiti projekti, priprema za kolokvijum ili ispit, ponekad i dodatni posao, i tako u nedogled.

Takava situacija može biti vrlo stresna, a kako biste lakše i bolje organizovali dnevne aktivnosti neophodno je da napravite dobro osmišljeni plan u obliku To Do liste. Kada je ono što želite da odradite zapisano, i kada po stavkama odrađujete sve što je potrebno, sve izgleda mnogo jednostavnije, manja je verovatnoća da se izgubite u moru obaveza i zaboravite ono što treba da ispunite.

Stoga vam preporučujemo da probate da napravite „To Do” listu te vam u nastavku nudimo savete koji će vam olašati sastavljanje i korišćenje ovakve liste.

1. To Do lista – Brejnstorming

Ispišite bez ikakvog reda sve stavke koje treba da odradite za sutra. To možete raditi na listu papira, svom planeru ili na zasebnim karticama i na svakoj napišite po jednu obavezu. Sada ne treba razmišljati o prioritetima, jednostavno napišite sve što je potrebno uraditi.

2. Tajming

Potrebno je da procenite raspoloživo vreme za obavljanje tih aktivnosti kao i koliko vremena vam je potrebno da određeni zadatak uradite. Pored svake aktivnosti koju ste prethodno napisali, zabeležite i neophodno vreme za ispunjenje istog. Ovde treba biti izuzetno pažljiv zato što se vrlo lako može dogoditi da pogrešite u proceni i tako umanjite svoju produktivnost kasnije. U tom slučaju, bolje je da predvidite više vremena nego manje. Tako možete izbeći isfrustriranost ako nešto ne stižete (što se događa ako isplanirate manje vremena), ali i da vam ostane vremena za slobodno vreme ukoliko završite ranije od predviđenog.

Nakon što ste odredili vreme za obavljanje svake od stavki na vašoj To Do listi, napišite koliko vremena imate na raspolaganju tog dana, pa u skladu sa tim napravite plan.

white-papers

3. To Do lista – Napravite listu prioriteta

Verujemo da je lista obaveza duga, zato je potrebno da odredite šta je najvažnije da odradite taj dan kako biste izbegli preopterećenost i isfrustriranost zbog isuvuše zgusnutog rasporeda. Budite praktični i zadatke grupišite u apsolutne prioritete sa To Do liste, nešto manje bitne i zahtevne zadatke, kao i svakodnevne obaveze koje možete odraditi ukoliko vam ostane vremena.

SAZNAJTE VIŠE: 10 NAVIKA USPEŠNIH STUDENATA

4. Precrtavanje stavki

Sada kada imate spremnu i uređenu listu zadataka koje je potrebno odraditi vreme je da počnete i sa precrtavanjem stavki. Krenite od najvažnijih, nakon toga prelazite na naredne ili dodajete nove. To vam može biti zanimljivo, a osim toga izuzetno je praktično.

5. Procena uspešnosti 

Najpre pregledajte sve aktivnosti A prioriteta na To Do listi. Ukoliko imate mnogo neodrađenih A stavki, biće da niste bili preažurni. Potrudite se da to popravite narednog dana. Ukoliko su sve precrtane, preimenujte aktivnosti B (ako ih je ostalo) u A i onda ćete dobiti nove prioritete. Ukoliko ste se baš potrudili da ispoštujete tajming i prioritete, onda vam je verovatno ostalo vremena i za one najmanje hitne aktivnosti.

Nemojte da vas brine ukoliko isprva ne isplanirate dobro svoje aktivnosti, niti ako ne ispunite plan. Bitno je da jednom krenete sa organizovanjem svojih obaveza, a progres će doći vremenom.

Ukoliko ste zavisni od računara i najviše vremena provodite za istim, i ne odvajate se od mobilnog telefona pripremili smo za vas listu najboljih i najpopularnijih on line servisa za kreiranje „To Do“ listi. Obavezno ih probajte!

1.    Google Keep
2.    Any.do
3.    Wunderlist
4.    Todoist
5.    HabitRPG

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: