10 navika uspešnih studenata

Oduvek ste se pitali kako neki studenti završavaju svoje fakultetske obaveze na prvi pogled bez teškoće? Čini se da njima jednostavno sve ide od ruke, a vi se toliko mučite da postignete sve obaveze. Koja je njihova tajna?

Ne postoje nikakvi trikovi niti tajni recepti za njihov uspeh, ali postoji sasvim jednostavno objašnjenje – uspešni studenti imaju dobro uspostavljene navike. Oni primenjuju te navike na sve obaveze koje imaju na fakultetu. Pročitajte o svakoj navici uppešnih studenata i potrudite se da poradite na razvoju onih navika koje trenutno ne posedujete.

Bitno je da na vreme steknete navike uspešnih studenata

1. Navika uspešnih studenata -Trudite se da tokom učenja ne prelazite veliku količinu gradiva u jednom pokušaju

Ako pokušate da učite previše kako biste prešli što više gradiva, u jednom trenutku ćete se umoriti i vaše studiranje neće biti vrlo efikasno. Maratonsko učenje pred test ili ispit je najmanje efikasan način za pripremu, stresan i nezdrav. Umesto toga, razložite gradivo na celine i prelazite ih u kraćim vremenskim periodima. Ukoliko počnete da učite na vreme i svakog dana budete savladavali deo po deo uvidećete da znatno brže i bolje pamtite. Takođe, potrebno je da pravite i kratke pauze koje će obnoviti vašu mentalnu energiju i bićete spremniji za svaku sledeću fazu učenja. Ovo je tek jedna od navika upešnih studenata. 

book-168824_640

2. Navika uspešnih studenata – Odredite vreme za učenje

Vreme učenja je bilo koje vreme koje je povezano sa vašim studentskim aktivnostima. To može biti završetak čitanja određenog gradiva, pisanje seminarskog rada, ili spremanje ispita. Napravite raspored vremena za učenje preko cele nedelje. Potrebno je da odredite koliko će vam vremena biti potrebno da određenu materiju savladate i na osnovu toga napravite plan. Ne zaboravite da uračunate i vreme potrebno za pravljenje beleški, ponavljanje i preslišavanje. Uvek treba izdvojiti malo više vremena za učenje, pogotovo ako se po prvi put susrećete sa tom temom, jer savladavanje određene materije može biti teže nego što ste predvideli. Nakon što ste napravili plan učenja pokušajte da učite svakog dana u isto vreme. Učenjem u isto vreme svakog dana, uspostavlja se rutina koja postaje sastavni deo vašeg života, baš kao što je ručanje i spavanje. Kada otkuca čas tokom dana zakazan za učenje, vi ćete biti i mentalno spremni da započnete taj period učenja.

3. Postavite konkretne ciljeve

Ciljevi će vam pomoći da ostanete fokusirani i da pratite vaš napredak. Morate biti vrlo jasni šta želite da postignete tokom vremena predviđenog za učenje. Učinite to tako što ćete sebi zadati cilj da ćete, na primer, pročitati 100 strana tog dana, ili uraditi 20 zadataka. Potrudite se da taj cilj i ostvarite, ukoliko ne uspete preformulišite ciljeve jer ste možda zadali sebi suviše težak i nerealan zadatak. Vremenom ćete postati bolji i efikasniji, ali krenite postepeno, kao i sa usvajanjem navika upešnih studenata.

4. Učite na vreme

Možda ova rečenica zvuči kao kliše koji se konstantno ponavlja od kad krenete u prvi razred, ali ne i bez razloga. Odlažete početak učenja jer vam se ne dopada gradivo, ili mislite da su zadaci koje treba da uradite previše teški? Zapravo nemate pravi izgovor, jednostavno odugovlačite i pokušavate da odložite ono što ne želite da radite, a time ne pomažete sebi. Ako odugovlačite iz bilo kog razloga, vremenom će vam postati teško da uradite i naučite sve što je potrebno. Kasnije ćete žurbom pokušati da nadoknadite baš to vreme koje ste izgubili odugovlačeći početk učenja, što će sigurno imati za rezultat posledice u vidu nemarnog rada i grešaka.

5. Navika uspešnih studenata – Najteže zadatke rešite prve

Vaš najteži zadatak će sigurno zahtevati i najviše truda. Počnite učenje upravo njih, jer je to početak učenja period kada imate najviše mentalne energije.

thumbs up large_7658149332-1

6. Pametno planirajte ispitne rokove 

Pripremate se za ispitni rok i potrebno je da položite više od jednog ispita, ne očajavajte i nikako ne dopustite da strah i panika nadvladaju. Sve je stvar organizacije. Ukoliko ste u mogućnosti, a vrlo često jeste, napravite plan ispitnih rokova. Pre svega budite realni, ne možete očekivati da ćete položiti tri izrazito teška ispita s lakoćom. Nije ni potrebno da se preopterećujete, pokušajte da isplanirate svoje ispitne rokove tako što ćete napraviti kombinacije ispita koje ćete polagati u tim rokovima, pri čemu uvek kombinujte jedan teži ispit i nekoliko lakših ispita koji ne zahtevaju mnogo vremena i koji nisu tako teški za pripremu.

SAZNAJ VIŠE: KAKO BITI AKTIVAN STUDENT

7. Pregledajte beleške pre početka učenja

Razmatranje beležaka može vam pomoći da proverite da li pravilno rešavate konkretan zadatak ili ste ispravno shvatili lekciju koju učite. Takođe, beleške mogu da sadrže i informacije koje će vam pomoći da završite zadatak ili reše nedoumice oko nekih nejasnih stvari u gradivu. Bitno je da vam je jasna svrha svake lekcije i zadatka, šta je potrebno da uradite i kako i da to saznate.

8. Navika uspešnih studenata – Ukoliko učite, ne dozvolite da vas ometaju

Minimum dva problema mogu nastati ako vas vaši prijatelji pozovu baš kada učite. Prvo, vaš rad je tada prekinut. Nakon toga nije tako lako vratiti se onome što ste radili uz istu koncentraciju kao pre toga. Drugo, vaši prijatelji mogu govoriti o stvarima koje će vas odvratiti od onoga što vam je potrebno da uradite. Najbolji savet je da isključite svoje mobilne telefone tokom tog perioda.

9. Navika uspešnih studenata – Tražite pomoć prijatelja

Ovo je konkretan slučaj kada su „dve glave pametnije od jedne.“ Nemojte oklevati da pitate ako vam nešto nije jasno, na studijama nema glupih pitanja. Ukoliko ne znate ili niste sigurni kako da rešite određeni problem ili imate nedoumice u vezi lekcije, ne ustručavajte se da tražite pomoć. Možda je neko od vaših kolega uspešno rešio taj problem i rado bi vam pomogao u tome. Takođe iskoristite konsultacije na fakultetu. studenti se često ustručavaju da idu na konsultacije kako ne bi bili okarakterisani kao „ulizice”, ali konsultacije postoje zbog studenata! To je jedina prilika da vam professor posveti pažnju i pomogne vam ukoliko imate neki problem s razumevanjem određene materije.

team-386673_640

10. I pre svega, nikad ne odustajte! 

Možete biti sasvim sigurni da vas tokom studija očekuju brojne prepreke i poteškoće, teški ispiti, „nezgodni“ profesori, nekolegijalne kolege… Sve to ipak čini neizostavni deo svakodnevnog studentskog života i što pre se s tim pomirite i naviknete na taj način života, bolje je za vas. Ali ne brinite, i pre svega nikada ali nikada ne odustajte; ako ispit niste položili danas, položićete ga u sledećem roku. Niste tako planirali? Šta da vam kažemo, život ne možete planirati, život je prepun iznenađenja!

Ovih deset studijskih navika sigurno vam mogu pomoći za vreme vaših studija. Potrudite se da ove navike postanu vaše.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: