Kako preživeti ispitni rok?

Još jedan ispitni rok je pred nama, ništa manje važan od ostalih, možda još bitniji jer od njega zavisi koliko će nam leto biti opušteno i koliko će nas ispita sačekati u septembru za uslov. Maratonsko učenje, infuzija od kafe i energetskih pića, frka i panika... Sve je to sastavni deo svakog ispitnog roka, ali mora li biti uvek tako?!

Pokušajmo ovog puta nešto drugačiju taktiku za preživljavanje ispitnog roka!

Potrebno vam je vreme! To je nešto čega morate biti svesni. Ma koliko god se trudili da nešto zbrzate, za učenje, kao i sve ostalo u životu, potrebno je vreme. Zato na prvom mestu počnite da učite na vreme, a drugo ne stvarajte dodatni pritisak u želji da sve završite što pre. Ukoliko znate da je pred vama dan kada ćete morati dobro da zagrejete stolicu, započnite ga rano ali bez stresa, doručkujte, obavite svoju jutarnju rutinu, odradite trening, i onda krenite sa učenjem. Primetićete da vam je tako mnogo lakše da učite da se posvetite učenju.

Naspavajte se. Svima se desilo da provedemo noć učeći ili da tokom priprema za rok zaista malo spavamo uvereni da je to žrtva koju moramo platiti za položene ispite. Ali tu grešimo, i to mnogo! Šta više, činimo sebi kontrauslugu. Bez dobrog odmora noću i sna, kao da ništa nismo ni naučili. Prvo bićemo konstantno umorni i iscrpljeni. Zar mislite da ćete tako premoreni moći da date 100% od sebe i narednog dana. S druge strane, bez sna ne postoji ni mogućnost da naučeno zapamtimo jer nespavanjem ne dozvoljavamo da se dogodi takozvani proces konsolidacije pamćenja. Više o tome pisali smo u tekstu „Noćno učenje ne pomaže„.

Pravilna ishrana. Još jedna od katastrofalnih grešaka koju studenti prave tokom ispitnog roka jeste upravo to što zaboravljaju na pravilnu ishranu. Naravno da je lakše gricnuti nešto na brzinu, naručiti neku brzu hranu, popiti sok ili neko energetsko piće jer nam naravno „nedostaje šećera ili energije“. Ali sve to ide nama na štetu. Malo se potrudite i pokušajte da održite svoju rutinu kada je reč o ishrani. Umesto brze hrane spremite neki brzi kuvani obrok kao alternativu, grickalice pune soli i šećera zamenite zdravim grickalicama. Bez adekvatnog unosa energije, kako možete očekivati da vaše telo i um budu apsolutno spremni za sve ono što ih očekuje na ispitima?!

Ne preskačite treninge. Ukoliko se bavite nekim sportom ili ste rekreativac, nikako ne preskačite treninge! Iako mislite da ćete to vreme uštedeti i utrošiti ga na učenje, zapravo ta pauza u vidu rekreacije dobro će vam doći da se regenerišete i povratite snagu i koncentraciju. Svaki oblik fizičke aktivnosti će vam sasvim sigurno razbistriti „mozak“ nakon čega ćete biti ponovo spremni da nastavite učenje.

Ne zaboravite pauze. I naravno najvažnija stvar, nikako ne preskačite pauze ukoliko želite da preživite ovaj ispitni rok. Nemojte provesti dan iscrpljujući se do poslednjeg atoma snage. Sasvim je uredu da s vremena na vreme ostavite knjige po strani, opustite se i napravite pauzu. Iskoristite je onako kako god želite i radite ono što vas opušta, bilo da odgledate epizodu omiljene serije ili izvedete psa u šetnju… Neće se desiti ništa katastrofalno zbog toga što ste se usudili da na trenutak podignete glavu.

I ne zaboravite, ispitni rokovi dođu i prođu, život se nastavlja i nakon njih.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: