Kako pospešiti memoriju

Brojne studentske obaveze zahtevaju da održvate i pažljivo čuvate svoju najkorisniju i najvažniju alatku: memoriju. Pogledajte kako pospešiti memoriju.

Pred vama je deset korisnih saveta kako da pospešite memoriju i svoj intelektualni kapacitet.

1. Kako pospešiti memoriju – Radite vežbe

Fizičkom aktivnošću ne održavate u kondiciji samo svoje mišiće, već i mozak. Kako biste dobro funkcionisali i fizički i mentalno, morate da budete u formi. Vežbanje snabdeva vaš mozak dovoljnim dozama kiseonika, što će vam omogućiti da lakše pamtite.

2. Ne prepuštajte se depresiji

Oslobađanje od stresa, ili pak njegovo redukovanje, jedan je od najvažnijih zadataka svakog studenta. Ako već ne možete izbegnete stres u potpunosti, barem naučite kako da ga savladate. Stres uzrokuje anksioznost i depresiju što direktno ugrožava normalno funkcionisanje mozga, a samim tim i vaše pamćenje.

3. Spavajte dovoljno

Neophodan uslov za dobru memoriju svakako je dobar san. Naučno je dokazano da 7-8 sati neprekidnog sna pospešuje našu memoriju. Tokom sna, naš mozak obrađuje i sređuje informacije koje smo usvajali tog dana. Stoga, neophodno je da dozvolimo našem organizmu da nesmetano prođe kroz sve faze neophodne za njegovo normalno funkcionisanje sledećeg dana.

4. Ne pamtite ako ne morate

Često je mnogo korisnije, a i mnogo pametnije, zapisati sve ono što nam je bitno. Nemojte da trošite memoriju na pamćenje nevažnih podataka. Imajte rokovnik koji će vas podsećati da treba da platite račune, izvadite povlasticu za prevoz, itd. „Moždane vijuge” čuvajte za važnije zadatke.

5. Kako pospešiti memoriju – Slušajte muziku

Sprovedena istraživanja pokazala su da je za poboljšanje memorije veoma korisno slušati muziku koju volimo. Veoma zanimljiva činjenica jeste da možemo da se prisetimo gradiva koje smo učili uz muziku ukoliko se prisetimo tonova te pesme.

 

SAZNAJTE VIŠE: KAKO SE PRIPREMITI ZA ISPIT

6. Hranite se pravilno

Već znate da je veoma važno da redovno uzimate sve obroke. Međutim, za dobru memoriju, ključno je da uzimate namirnice koje „hrane mozak”. Za pospešivanje memorije preporučuju se: šargarepa, riba, orasi, pasulj, spanać. Neka naučna istraživanja su pokazala da kafa, pored toga što nas razbuđuje, preventivno deluje na rak mozga i Alchajmerovu bolest.

7. Kako pospešiti memoriju – „Crtajte” svom mozgu

 Kako biste pomogli svom mozgu da zapamti ono što želite, počnite da crtate prilikom učenja. Crtajte grafikone, šeme, različite simbole, tekst podvlačite markerima ili hemijskim olovkama različitih boja. Trenirajte svoju memoriju vizuelnim pamćenjem.

8. Budite predavač

Naučna istraživanja su pokazala da ćemo lakše zapamtiti ono što učimo ili čitamo ako ga izgovaramo naglas. Naročito je korisno da obnavljate naglas gradivo u završnoj fazi učenja. Možete ga ispričati nekome od kolega. Međutim, ako niste u mogućnosti da vas neko sasluša, biće dovoljno da možete sami sebe da čujete.

9. Igrajte se

Različite društvene igre (igranje šaha, karata, itd), sudoku, ukrštene reči i čitanje poboljšavaju vašu memoriju i deluju blagotvorno na mozak. Vi ćete se na taj način opustiti i razonoditi, a mozak ćete održavati aktivnim, tako da će on biti spreman za „novu porciju učenja”.

10. Dobro doručkujte

Doručak je najvažniji dnevni obrok i zato ga nikako ne smemo „preskočiti”. Kako bi vam ovaj obrok obezbedio dovoljno energije, potrebno je da sadrži i jedno jaje. Jaje je veoma korisno za mozak budući da sadrži antioksidantie koji štite neurone, vitamin B, a stvara i omega-3 masne kiseline koje blagotvorno deluju na rad nervnih ćelija.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: