Kako poboljšati koncentraciju

Uspešno učenje i pamćenje u velikoj meri zavise od koncentracije. Stoga, ako prilikom učenja imate problema sa pamćenjem, iako ste razumeli sve što čitate, najverovatnije je da vam je opala koncentracija. Saznajte kako poboljšati koncentraciju.

Pred vama su četiri saveta kako poboljšati koncentraciju i uspešno zapamtiti ono što čitate.

1. Kako poboljšati koncentraciju – Otklonite spoljašnje smetnje

Spoljašnje smetnje su česti „ometači” koji utiču na koncentraciju tokom čitanja ili učenja. To su obično buka sa ulice ili iz drugih prostorija u stanu, prizori koje vidimo kroz prozor, zagušljivost, neodgovarajuća temperatura u prostoriji u kojoj se nalazimo, preglasna muzika iz susednih stanova, neudobna odeća, itd. Kako biste se uspešno izborili sa spoljašnjim smetnjama, smestite se tamo gde ne možete da vidite šta se dešava spolja. Ukoliko je moguće, učite u najmirnijoj prostoriji u stanu, budite u udobnoj odeći i često provetravajte prostoriju u kojoj se nalazite. Svež vazduh će vam sigurno razbistriti misli,  lakše ćete prihvatati nove informacije i poboljšati koncentraciju.

2. Otklonite unutrašnje smetnje

Tokom čitanja ili učenja budite usredsređeni samo na to što radite i ne „pretresajte” stvari koje su vam se desile, probleme koji vas muče ili situaciju zbog koje ste zabrinuti. Bilo kakva vrsta emocionalnih konflikata će vam ometati koncentraciju, a samim tim i sposobnost pamćenja informacija. Trudite se da emocionalne konflikte rešavate u drugim trenucima, a ne tokom učenja. Neka vam usredsređeno učenje bude utočište jer ćete, ako se u potpunosti koncentrišete na ono što učite ili čitate, zaboraviti na „sve muke”. Kada završite sa učenjem, tek tada razmislite o tome što vas muči i usmerite se na pronalaženje rešenja kako poboljšati koncentraciju.

SAZNAJTE VIŠE: KAKO POSPEŠITI MEMORIJU

3. Kako poboljšati koncentraciju – Vizualizujte

Moć vizualizacije, koju svi posedujemo, će vam itekako biti od koristi dok čitate ili učite. Razmišljajte o tome što učite i pokušajte da tu temu povežete sa drugim oblastima koje su vam interesantne, sa vašim svakodnevnim aktivnostima, itd. Zamišljajte kako ste već sve naučili i kako se radujete zbog toga. Razmišljajte kako ćete se osećati kada postignete željeni cilj. Udubite se u učenje, približite mu se i ponavljajte sebi pozitivne afirmacije: Ova tema mi postaje sve zanimljivija i zanimljivija, drago mi je što sazanjem nešto novo.

4. Kako poboljšati koncentraciju – Pronađite volju uz pomoć mašte

Nedostatak volje obično utiče negativno na koncentraciju, ali i nedostatak mašte. Udružite snagu volje i maštu kako biste uspešno učili i naučili. Kada nameravate da se bacite na posao, u mašti predstavite sebi da to već radite i da vam ide sa lakoćom. Stvaranje takvih mentalnih slika će vam poboljćšati koncentraciju, a samim tim ćete bolje pamtiti.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: