Dobre beleške garantuju položen ispit!

Nemate naviku da hvatate beleške na predavanjima a kada krenu pripreme za ispit molite druge da vam pozajme svoje beleške? Velika greška! Postoji više razloga zašto bi trebalo da zapisujete na časovima, a dovoljno je samo da kažemo da se pisanjem brže i više pamti, da će vam gradivo biti već poznato kada krenete da učite, da ćete zapisati neke stvari koje ne možete pročitati u udžbeniku i skriptama a za koje vam garantujemo da će biti na ispitu… Da li je potrebno da nastavimo sa nabrajanjem?

“Hvatanje” beleški je dokazano odličan način da brže i bolje usvojite gradivo. Na času, bićete primorani da pazite kako biste zapisali prave informacije, to će vas navesti da razmišljate o tome šta profesor predaje, moći ćete da protumačite te informacije i pojmove, da tražite razjašnjenje ukoliko vam nešto nije jasno, sve ono što vam neće biti dostupno kasnije kada krenete da spremate taj ispit. Dalje, ukoliko budete koristili tuđe beleške izgubićete mnogo vremena dok se snađete u tuđem sistemu vođenja beleški.

Ima smisla, zar ne? Ukoliko na vreme steknete naviku da hvatate beleške od prvog časa, steći ćete jednu neverovatnu naviku i veštinu koja će vam višestruko koristiti. Bićete organizovaniji, spremni za svaki čas, pažljiviji, imaćete više samopouzdanja, proniknućete u sistem svakog profesora, znaćete šta je kom profesoru bitno, na šta obraća pažnju, šta očekuje sutra od vas na ispitu… Sve to void vas samo i isključivo ka krajnjem cilju – uspešno položenom ispitu!

Kako efektivno hvatati beleške?

Videli smo zašto treba hvatati beleške, a sad da razmotrimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da efektivno vodite beleške. Ne postoji univerzalni način koji će biti ispravan ili pogrešan za svakog od nas. Kako svi imamo načine učenja koji nama lično više odgovaraju, isti princip važi i za beleške. Ovo su neki opšti saveti od kojih će vam neki pomoći.

Savet #1: Budite spremni za predavanje – Vrlo jednostavan savet, na predavanje ponesite sve što će vam biti potrebno za hvatanje beleški. Ne zapisujte sve predmete u istu svesku jer ćete neminovno pomešati materijale. Dobra organizacija od prvog časa ključ je uspeha. Takođe, ne bi bilo loše upoznati se sa materijom i gradivom pre predavanja jer će vam bar jedno iščitavanje lekcije olakšati posao i pomoći da efikasnije pratite čas i zapisujete bitne informacije.

Savet #2: Naučite da pažljivo slušate – Logično je da morate biti dobar slušalac ukoliko želite da efikasno pratite nastavu. Sve je stvar vežbe. Tokom predavanja trudite se da vam ništa ne odvlači pažnju, ne “vrtite” društvene mreže na mobilnom, ne dopisujte se sa kolegama iz prednjih redova kako profesor “smara” i kad će kraj časa da odete na kafu. Trudite se da tih 45 minuta ili koliko vam predavanje već traje budete skoncentrisani samo i isključivo na ono što profesor priča. Ne pokušavajte da zapišete apsolutno svaku reč koju on izgovori jer će vas možda is am profesor opomenuti da slušate a ne da bez razmišljanja zapisujete njegove reči kao na diktatu! Vaš zadatak je da shvatite šta je bitno i šta morate zapisati, a šta ne. Naravno, ukoliko profesor napiše nešto na tabli, verovatno se radi o nečemu jako bitnom.

Savet #3: Pronađite svoj sistem – Najbitnije je da pronađete svoj sistem. Bilo da volite da zapisujete stvari u rokovniku, po papirima, po marginama skripti, da zapisujete informacije u svoj mobilni (samo pazite da profesor ne pomisli da se dopisujete), da koristite 101 marker, sve je to vaš izbor. Takođe, napravite svoj sistem skraćenica jer će vam to u mnogome olakšati zapisivanje i uštedećete na vremenu. Pojmove zapišite svojim rečima, jer će vam tada stvari biti mnogo jasnije. Parafraziranje je odličan način da proverite da li ste zaista razumeli ono što se predaje.

Savet #4: Poredite beleške sa kolegama – Nije loše da na kraju predavanja uporedite svoje beleške sa kolegama koji takođe zapisuju na predavanju jer je to odličan način da proverite da niste možda nešto propustili. Takođe, ukoliko znate da niste stigli nešto da zapišete, odmah nakon časa zamolite nekog od kolega da vam pozajmi svoje beleške da nadoknadite propušteno. Na godini uvek imamo onog jednog kolegu/koleginicu koji ima najbolje beleške koje se prenose od ruke do ruke i iz roka u rok. Pokušajte da shvatite šta je to zbog čega su njihove beleške suvo zlato za sve student iz grupe i da istu taktiku primenite i sami. Ukoliko imate priliku pitajte ih za savet.

Savet #5: Vraćanje beleškama – Bez obzira na to koliko dobro hvatate beleške i koliko često to radite, ukoliko im se ne vratite odmah nakon predavanja samo ste gubili vreme. Pre svega, beleške koje napravimo na času u 90% slučajeva su haotične (naročito ukoliko pišete na sve strane), zato ih moramo dovesti u red da bi nam kasnije bile od koristi. Takođe, od suštinske je važnosti da nakon časa pročitate svoje beleške i garantujemo vam da ćete pola gradiva zapamtiti, baš u tom trenutku jer su vam informacije još sveže. Za koji god sistem da se odlučite, da prepisujete beleške, da pravite skriptu, ili samo da ih iščitavate ne zaboravite na ovaj najznačajniji poslednji korak. Već ste na pola puta da položite ispit!

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: