9 naučno dokazanih načina da bolje učite

Tek što se jedan rok završio, kreće priprema za sledeći. Ukoliko niste zadovoljni rezultatima koje ste ostvarili u ovom roku i verujete da zaista možete više od toga, pravo je vreme da napravite novi plan učenja i sledeći ispitni rok dočekate spremno! Ukoliko je vaš dosadašnji način pripreme ispita podrazumevao maratonske sesije bubanja i kampanjsko učenje, što je složićete se veoma stresno i u većini slučajeva neefikasno, razmislite o tome da možda vaš način pripreme ispita nije dobar i da je pravo vreme da nešto promenite. Ukoliko želite da u sledećem roku položite sve ispite bez stresa, predlažemo da se upoznate sa sledećim savetima.
  1. Vežbanje pre učenja

Jasno je da je fizička vežba ključ zdravlja, ali više od toga vežbanje vam može pomoći i u učenju. Dr. Douglas B. McKeag sa Univerziteta u Indijani, tvrdi da vežbe utiču na rad mozga i bolje pamćenje. I zato pre nego što sledeći put sednete da učite, setite se da uradite par vežbi. Osim što ćete se fizički osećati bolje, primetićete poboljšanje u pamćenju informacija.

  1. Promena mesta učenja

Psiholog Robert Bjork sa Univerziteta u Los Anđelesu radio je na istraživanju poboljšanja metoda učenja. Kao jednu od njih naveo je važnost toga da studenti s vremena na vreme promene okruženje i mesto na kojem najčešće uče, a posebno preporučuje učenje na otvorenom.

  1. Ponvaljanje

Učinkovitost ponavljanja gradiva na vreme je teorija koja je kod naučnika prisutna dugi niz godina, ali je većina studenata još uvek nije usvojila. Ukoliko student ponovo pročita lekciju sa predavanja u narednih 24 časa, izbeći će da zaboravi 80% informacija koje je čuo.

  1. Recite ne preteranom učenju

Iako većina studenata smatra da je više učenja u jednom danu efikasnije, naučnici sa Univerziteta Južne Floride dokazali su da to može da dovede do zasićenosti informacijama. Zato vam savetujemo da učenje rasporedite na određen broj dana i izbegnete jednu od najčešćih grešaka koju studenti prave.

  1. Slušanje muzike

Ova teorija se na žalost studenata ne odnosi na slušanje omiljenog pop ili rok izvođača. Prema istraživanjima naučnika sa Stanford univerziteta, slušanje klasične muzike doprinosi boljoj koncentraciji i pamćenju.

  1. Ne radite više stvari odjednom

Istraživanja su dokazala da ukoliko radite više stvari odjednom, na kraju nećete uspešno završiti ništa od započetog. Kada odlučite da počnete sa učenjem, prestanite da odgovarate na poruke, javljete se na telefon i radite sve ono što bi moglo da vam skrene pažnju. Svi smo mi veliki multitaskeri, to je danas moderno ali zaista i neophodno. Ali, zapamtite multitasking i učenje ne idu zajedno! To je činjenica koju možete isprobati na sopstvenoj koži, šta više doživljavate je svakog dana kada učite i spremate ispite. Učenje ne ide pod ruku sa ostalim poslovima i obavezama, zar ne? Zato sledeći put kad sednete da učite, zaboravite na odgovaranje na poruke na mrežama, javljanje kolegama i koleginicama šta je danas taj i taj profesor uradio/rekao, zaboravite na sve ono što vam može skrenuti pažnju.

  1. Razmišljajte logički

Umesto da samo pamtite informacije koje su pred vama, pokušajte da razmislite o gradivu koje učite i logočki povezujete činjenice u jednu celinu. To je ono što su vam stariji uvek govorili ne bubaj napamet, nego uči sa razumevanjem! Ok, svesni smo koliko to smešno zvuči ali to je apsolutna istina koju će vam potvrditi studenti sa najboljim prosekom na fakultetu.

  1. Promena pristupa učenju

Većina studenata smatra učenje kao obavezu koju nerado obavlja. Ukoliko promenite stav ka učenju na početku, i svhatite ga kao ulaganje u svoje znanje i poboljšanje spobnosti, imaćete više energije i pozitivan stav će vas dovesti do boljih rezultata.

  1. Odmorite se

Istraživanje u kojem su učestvovale dve grupe studenata, pokazalo je da su studenti koji su spavali nakon učenja, zapamtili više informacija od druge grupe koja je nakon učenja obavljala brojne aktivnosti. Iz tog razloga, počnite na vreme, kako biste izbegli stres i omogućili sebi odmor iako je ispitni rok u toku!

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: