Zajedno do energetskog izvora budućnosti

„Dani fuzije ­Novi Sad” su besplatne radionice o nuklearnoj fuziji na koje se mogu prijaviti studenti Prirodno matematičkog i Tehničkog fakulteta do 15. septembra, a sve što je potrebno jeste da preko sajta fom-fen.net pošalju svoju biografiju i motivaciono pismo.

Radionice će se održati od 26. do 30. septembra na Departmanu za fiziku, prva tri dana će podrazumevati predavanja koja će držati sedam profesora s evropskih univerziteta, dok su četvrtak i petak rezervisani za eksperimente na kojima može učestvovati samo 25 studenata. Organizuje ih Organizacija fuziona obrazovna mreža (OFOM), koju je osnovalo pet doktoranada, koji su prvo završili master studije u vezi s fuzijom.

Na radionicama će biti reči o naučnim i tehnološkim dostignućima u razvoju krucijalnog energetskog izvora budućnosti – fuzije, odnosno o fizici plazme, trenutnim velikim eksperimentima, kao i o budućim reaktorima. Tokom dvodnevnog praktikuma na eksperimentalnom reaktoru „golem”, polaznici radionice imaće jedinstvenu priliku da preko interneta upravljaju eksperimentom koji je lociran na Tehničkom fakultetu u Pragu, a znanje stečeno na predavanjima primene za rešavanje eksperimentalnih zadataka.

– Glavni cilj je da dođemo do energije budućnosti koja pri korišćenju ne proizvodi izduvne gasove, može da traje do 200 godina, uvek je pod kontrolom, a gorivo su mu neiscrpni izvori litijum i morska voda – objašnjava jedan od organizatora msr. Miloš Vlainić. – „Golem” je prilagođen za studente, dok je najveći reaktor u Francuskoj, a ima ih i u Pragu, Minhenu, Lozani, Rimu i Oksfordu, kada je reč o Evropi. Optimistična godina nam je 2050, kada bi trebalo da se svi prikačimo na mrežu.

Prošle godine organizovali su takve radionice, ali u Beogradu, što im je iskustvo koje ih je podstaklo da osnuju svoju organizaciju i nastave da edukuju studente o nuklearnoj fuziji, ali na profesionalnijem nivou. Za sada je sve na volonterskoj bazi, čak i kada je reč o gostujućim profesorima, jer za realizaciju takvog projekta nisu dobili nikakav novac. Inače, osim Vlainića, OFOM čine i Ana Kostić i Vladica Nikolić iz Srbije, Branka Vanovac iz Bosne i Maša Šćepanović iz Crne Gore.

Izvor: www.dnevnik.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: