Tribina “Studentski pokret i perspektive studentske borbe u Srbiji”

U prostorijama udruženja Dom b-612 u Novom Sadu večeras u 20 časova biće organizovana trbina pod nazivom "Studentski pokret i perspektive studentske borbe u Srbiji". Ulaz je slobodan.

Na tribini će govoriti Marko Šović, prvi sekretar Studentskog fronta, Aleksandar Matković (ZRC SAZU/Ljubljana), istraživač na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i Katarina Antonić, studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Prošlo je gotovo 10 godina otkako je na fakultete u Srbiji upisana prva generacija “bolonjaca”. Već te godine, kao i svake naredne, organizovani su studentski protesti i blokade – poput 2011. u Beogradu i Novom Sadu, 2014. u svim većim univerzitetskim gradovima i 2015. na pojedinim fakultetima, uključujući novosadski Filozofski fakultet, kaže se u najavi.

Ovo nisu slučajne pojave nego indikatori ozbiljnih nedostataka obrazovnog sistema: počevši od 2006. bilo je nekoliko izmena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju, što je svake jeseni praćeno nekim vidom studentskog nezadovoljstva, kako na republičkom nivou, tako i na pojedinačnim fakultetima širom Srbije.

Dosadašnje studentske borbe, međutim, imale su ograničeni uspeh, jer su bez obzira na proteste i blokade cene studiranja iz godine u godinu rasle, dok je kvalitet visokog obrazovanja drastično opadao, a pojave poput korupcije, stranačkog zapošljavanja i finansijskih malverzacija su na fakultetima postale gotovo svakodnevna pojava.

Ovo nikako ne znači da je „to tako samo kod nas” niti da je „negde preko daleko bolje” – naprotiv, upravo od uvođenja Bolonje širom čitave Evrope i sve većeg pritiska ekonomskih elita da se visoko obrazovanje komercijalizuje i podredi potrebama tržišta, studenti i studentkinje se bune, štrajkuju, protestuju i okupiraju svoje fakultete i univerzitete.

Pored ovih teme, na tribini će se govoriti i o nužnosti kvalitetnog i pristupačnog visokog obrazovanja, važnosti i perspektivama studentskih borbi, kao i o novom Zakonu o visokom obrazovanju.

Prostorije udruženja Dom b-612 nalaze se u Jevrejskoj 9.

Izvor: RTV

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: