Tribina na Mašinskom fakultetu: Nebojša Matić, MikroElektronika

Da li i kako pokrenuti sopstveni posao nakon studija? Da li je znanje koje imamo nakon završenog fakulteta primenjivo? Da li učenje prestaje nakon fakulteta? Da li je stanje na tržištu u Srbiji teško za pokretanje biznisa?

Svoju priču o ovim temama će nam ispričati Nebojša Matić, direktor i osnivač kompanije Mikroelektronika.

Kompanija Mikroelektronika, koja je vodeća na svetskom tržištu u oblasti proizvodnje mikrokontrolera, uključujući razvoj i softvera i hardvera, danas zapošljava preko 70 ljudi. Izvozi proizvode u oko 130 zemalja sveta. Između ostalih, svoje proizvode prodaju kompanijama kao što su NASA, SONY i slično. U ovoj kompaniji se zaposlenima dodeljuje 13. plata, dobijaju se dodatna finansijska sredstva ukoliko radnik dobije drugo, a zatim još veća sredstva ako dobije treće dete i tako dalje.

Ko je čovek koji je odgovoran za ovakvu atmosferu koja obara stereotipe o srpskim kompanijama?

Nebojša Matić je dobitnik nagrade za preduzetnika godine 2012. Diplomirao je elektrotehniku i odmah nakon toga je pokrenuo sopstveni biznis. Postoji generalno zastupljeno mišljenje, koje je donekle i opravdano, da je situacija za razvoj sopstvenog posla u Srbiji jako nepovoljna. Nebojša će nam na predavanju pokazati zašto to nije u potpunosti tačno, i kako se znanje i veliki trud na kraju uvek isplate.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: