Radionica Confusing city

Program kojim udruženje građana “Tačka komunikacije” zatvara ciklus javnih događaja za ovu godinu je radionica i javno predavanje pod nazivom “Confusing city – imenovanje ulica i trgova”.

Istraživanje ove teme autori projekta otpočeli su radom sa internacionalnom grupom studenata u okviru programa Scapes lab. Analizom politike odlučivanja o nazivima ulica i stanja na terenu, došlo se do zaključka da su glavne odlike ovih procesa nedoslednost i nedorečenost. Isto se može reći i za način na koji se ti prostori obeležavaju tj kakav je dizajn i zamišljena namena tabli sa imenima ulica. Ovu fazu autori realizuju u saradnji sa Fakultetom za medije i komunikacije i Kulturforumom iz Beograda.

Polaznici radionice će uz moderiranje dizajnerke profesorke Isidore Nikolić i istoričara Vladimira Dulovića pokušati da proniknu na koji način obični građani doživljavaju simbolički prostor oko sebe, šta im on znači, kakve asocijacije bude i na kakve ideje navode imena sa uličnih table i njihov izgled. Takođe, kako se može reagovati na haos u semantičkom prostoru koji nas okružuje, tj. kako na kreativan način možemo doprineti smanjivanju ili premošćavanju jaza između zvaničnih politika sećanja i imenovanja i sistema pojmova, želja i razmišljanja korisnika tih javnih prostora.

Prvog dana radionice, 18. decembra od 19 sati biće održana i projekcija filma “Nestanak heroja” Ivana Mandića koji će potom zajedno sa Srđanom Radovićem sa Etnografskog instituta SANU i drugim gostima učestvovati u razgovoru na ovu temu. Ovaj deo programa otvoren je za širu publiku, dok je ostatak radionice predviđen samo za prethodno prijavljene učesnike.

Učešće je besplatno, ali je zbog ograničenog broja mesta potrebno da svoju prijavu (cv i kratko propratno pismo o tome zašto vas ova tema zanima) pošaljete što pre. Rok za slanje je 14. decembar u ponoć.

Za prijave, pitanja ili predloge možete nam se obratiti putem mejla tackakomunikacije@gmail.com

Radionica će se odvijati u prostorima Fakulteta za medije i komunikacije i Kulturforuma na Dorćolu. Pored rada u grupi, za polaznike su organizovana i kratke prezentacije/diskusije sa gostujućim predavačima.

Realizaciju ovog programa podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: