Pola decenije odbrane kulture – Kultura na DAR

Društvo za akademski razvoj već pola decenije učestvuje u odbrani kulture i po peti put pokreće najpopularniju kampanju za promociju i očuvanje kulturne baštine u Srbiji. „Kultura na DAR“ će ove godine trajati od 1. marta do 1. maja 2018. godine.

Pozivaju se svi građani Srbije da načine fotografiju ili snime film u trajanju do 3 minuta o svom omiljenom kulturnom dobru u mestu u kome žive. Kao i proteklih sezona, nije bitno godište, ni pol, kao ni broj autora ili autorki koji učestvuju u stvaranju radova, već je najbitnije da fotografije i filmovi budu tako osmišljeni da predstave mestaljude ili događaje na najbolji mogući način. Više o propozicijama možete pronaći na sledećem linku: http://kulturanadar.dar.org.rs/propozicije-konkursa/

Zahvaljujući Njegovoj ekselenciji gospodinu Arnu Sanes Bjornstadu, ove godine će kampanja po prvi put imati počasnog gosta, i to Ambasadu Kraljevine Norveške. Zajedničkim snagama trudiće se da očuvaju kulturno bogatstvo Srbije, predstave baštinu Norveške i da ukažu koliko je zapravo važna kulturna saradnja dveju država i kulturna diplomatija uopšte. Tim povodom koordinatorka kampanje Alisa Kockar izjavila je: „Želja članova i članica Društva je uvek bila da razmišljamo izvan zadatih okvira, ali i da motivišemo druge da istražuju i pomeraju svoje granice. Tako smo došli na ideju kulturne saradnje i upravo se tome i nadamo u ovoj kampanji: želimo da vidimo šta je važno mladima u Subotici, bakama u Crnišavi, učenicima u Knjaževcu, roditeljima na Zlatiboru, nastavnicima u Kikindi, i to na neki drugačiji, inovativan način i da ih krajem maja u rezidenciji sve prikladno ugostimo i nagradimo za uložen trud. “

Društvo za akademski razvoj smatra da je posebno važno da se zahvale svim darodavcima i prijateljima kampanje kojih iz dana u dan ima sve više i više jer će zahvaljujući njima moći da nagrade 7 pobedničkih dela, ali i svakog učesnika kampanje jer su svi koji su se potrudili da promovišu i zaštite kulturnu baštinu Srbije zapravo Vitezovi od kulture: Narodni muzej, Muzej afričke umetnosti, Narodni muzej Valjevo, Arhipelag, portal Zrenjaninski, Kulturni centar Zrenjanin, Dario Tenžera, Zadužbina Ilije M. Kolarca, Čigoja štampa, Kulturni kišobran, Kreativni centar, Turistička organizacija Vojvodine, Muzej savremene umetnosti, Portal mladi, Pozorište lutaka Niš, Centar stranih jezika Britanicca iz Niša, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Jahting klub Kej, Muzej Jugoslavije, Muzej Nikole Tesle, Kolačić sreće, Beogradska filharmonija, Narodni muzej Niš, Adrenalin Escape Rooms, Dereta, Narodna biblioteka Srbije, Papa Jo Studio, Donum Box, Muzej grada Beograda… kao i čitavom sastavu žirija koji će još kratko vreme ostati u tajnosti.

„Kultura na DAR“ je danas zaštitni znak Društva za akademski razvoj, kampanja u koju je svake godine uključeno sve više pojedinaca i organizacija, škola i institucija, dece i odraslih. Do sada su snimljena 103 kratka filma i 164 fotografije u okviru ove kampanje, a pristigli su iz stotinak mesta širom Srbije. Prošlogodišnji filmovi su imali više od 14.000 pregleda. Svake sezone u sastav žirija čine ugledni ljudi iz domena kulture, poput Branimira Gajića, Dejana Ristića, Nemanje Devića, Aleksandra Tešića, Aleksandra Gajšeka i Igora Rilla.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: