„Liderstvo u kulturi danas: pogledi, osobenosti, izazovi i potrebe”

Pitanje uloge kulture i liderstva u kulturi u današnjem društvu su blisko povezane sa umetničkim inovacijama, slobodom izražavanja kao i korišćenjem kulture za preispitivanje aktuelnih društvenih i političkih pojava. Neki uzdižu društvenu ulogu liderstva kulturi smatrajući je pogonom napretka i razvoja kulturnog sektora – “kreiranje radova, projekata i produkcija koje prikazuju spektar različitih mišljenja, osećanja i iskustava i donose energiju ekonomiji i širem društvu”. Sa druge strane, postoje i protivljenja korišćenju pojma liderstvo u oblasti kulture smatrajući da je to deo uvođenja neoliberalne i kapitalističke logike u polje kulture i umetnosti.

Tokom ovog razgovora, želimo da se čuju pogledi, mišljenja i stavovi koje profesionalci u domenu kulture imaju kada se govori o liderima i liderstvu. Takođe, želimo da diskutujemo o izazovima sa kojima se lideri u kulturi susreći i steknemo konstruktivne uvide u potrebe i mogućnosti za profesionalni razvoj u ovom polju.

U razgovoru će učestvovati: Tatjana Cvetićanin, kustoskinja Narodnog muzeja u Beogradu i predsednica Odbora Balkanske muzejske mreže u Beogradu; Dea Vidović iz hrvatske fondacije Kulturanova; Karin Dalborg, menadžerka organizacije Natverkstan iz Geteborga; Karen Knajt, nezavisni stručnjak za nasleđe i jedna od osnivača Clore Leadership programa u Velikoj Britaniji. Moderatorka je Višnja Kisić, jedna od osnivača i menadžerka za razvoj Kreativnog mentorstva.

Uvodna izlaganja iz ličnih perspektiva i profesionalnih iskustava ponudiće alumniji I saradnici Kreativnog mentorstva i Balkanske muzejske mreže: Goran Tomka, predavač na UNESCO Katedri za kulturni menadžment; Maja Lalić, kreativna direktorka Miksera; Nana Radenković, Creative Hub menadžerka u dizajn inkubatoru Nova Iskra; Mia David, predavač na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Katarina Živanović, koordinatorka za međunarodnu saradnju i projekte Muzeja istorije Jugoslavije; Olga Svoboda, direktorka GI Group HR Solutions.

Program se realizuje u partnerstvu Kreativnog mentorstva, Balkanske muzejske mreže i organizacije Natverkstan iz Švedske a uz podršku Švedskog instituta.

Po završetku debate zvanično će biti otvoren konkurs za treću generaciju učesnika programa “Kreativno mentorstvo” koji traje do kraja februara. Više informacija na sajtu: www.kreativnomentorstvo.com ili pišite organizatorima na info@kreativnomentorstvo.com.

Program debate preuzmite u nastavku: O liderstvu u kulturi – KC GRAD, 08.02 u 17h – Kreativno mentorstvo.

Izvor: KOMS

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: