Hodajte pravo za vaše zeleno pravo

Ideš u završne razrede srednje škole (treća i četvrta godina) ili studiraš? Zanimaju te međunarodni odnosi i održivi razvoj? Aktivista si u domenu ljudskih prava i/ili zaštite životne sredine? Želiš da pozitivno utičeš na promene u društvu? Želiš da razvijaš kritički duh i aktivno učestvuješ u diskusijama? Onda je ovo prava prilika za tebe!

Ideja projekta Hodajte pravo za vaše zeleno pravo proistekla je nakon globalne Konferencije LabCitoyen koja se desila u Parizu od 5. do 15. jula. Konferencija LabCitoyen, program Francuskog Instituta, svake godine okuplja 80 mladih predstavnika iz preko 50 zemalja sveta oko velikih pitanja u sferi ljudskih prava putem serije konferencija, debata, okruglih stolova i radionica. Ove godine učesnici su diskutovali na temu ,,Ljudska prava pred izazovom klimatskih promena’’ jer se krajem 2015. godine u Parizu održava Konferencija COP21.

Predstavnica Srbije na programu LabCitoyen je organizatorka projekta Hodajte pravo za vaše zeleno pravo. Ona želi da prenese mladima iz lokalne sredine znanje stečeno u Parizu, kao i da ukaže na bitnost Konferencije COP21 i doprinos Srbije na ovom skupu.

Projekat će okupiti 25 mladih srednjoškolaca i studenata iz Niša. Uslovi za učešće su :

Tokom selekcije prioritet će imati članovi nevladinih organizacija, aktivisti iz domene zaštite ljdskih prava i životne sredine, ali takođe i pojedincima koji pokažu izuzetnu motivaciju za učešće na projektu.

Tok projekta

  • Seminar COP&ja na kome će učestvovati 25 selektovanih učesnika

> 21. i 22. Novembar od 11 do 14h u Media & Reform Centru u Nišu
Četiri socio-edukativne radionice u trajanju od 90 minuta
– Introduktivna sesija: zaključci sa konferencije LabCitoyen, diskusije na temu povezanosti između ljudskih prava i klimatskih promena
– COP21: globalne tendencije i lokalne perspective
– Participativna demokratija: bitnost građanskih inicijativa, prezentacija inicijativa lokalnih organizacija
– Planiranje budućih inicijativa i aktivnosti

  • Javna panel diskusija

> 30. Novembra od 16-18h u Media i Reform Centru u Nišu.
Javna panel diskusija sa multiperspektivnim pristupom na temu: Borba protiv klimatskih promena, globalne tendencije i lokalne perspektive.

  • Otvaranje izložbe fotografija pod nazivom rasKLIMAno na temu klimatskih promena u Medijateci Francuskog Instituta u Nišu

– Nakon javne panel diskusije, prisutni će biti pozvani na otvaranje izložbe rasKLIMAno u Medijateci Francuskog Instituta u Nišu.
– Dodela sertifikata učesnicima seminara COP&ja.

  • Simbolična šetnja iz centra grada do spomenika Tri pesnice koja označava ekološki aktivizam.

Učešće

Uslov za učešće je popunjena aplikaciona forma. Prioritet prilikom selekcije će se dati ranijim aplikacijama. Rok za slanje aplikacija je 5. novembar. Izabrani učesnici će biti obavešteni 15. novembra. Učesnici koji budu izabrani bi trebalo da pošalju najmanje jednu fotografiju koja ih asocira na uzroke i posledice klimatskih promena. Poslate fotografije će biti predstavljene na izložbi rasKLIMAno 30. novembra 2015, koja je deo projektnih aktivnosti. Nakon završenog seminara COP&Ja, na dan otvaranja izložbe fotografija, učesnici koji su uspešno pohađali seminar dobiće sertifikat.

Izvor: www.institutfrancais-nis.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: