Dan srpsko-nemačkog prijateljstva

Dan srpsko-nemačkog prijateljstva na Fakultetu političkih nauka održan je danas u organizaciji Centra za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih u saradnji sa Ambasadom Savezne Republike Nemačke.

Njegova ekselencija gospodin Aksel Ditman, ambasador Nemačke, bio je glavni gost ovog jednodnevnog seminara, kada je i održao uvodno predavanje „Nemačka kao partner Srbije na njenom putu u Evropsku uniju“ .

Istakao je da se saradnja sa Srbijom odvija kroz savetovanje o izbeglicama, razvijanje infrastrukture, obrazovanje kao i podsticanje regionalne saradnje, ali i ocenio da je saradnja između Srbije i Nemačke odlična, ali da ima mesta za napredak.

„Saradnja između Srbije i Nemačke je na odličnom nivou i može se unaprediti kroz razne fondacije, stipendije, kulturnu razmenu i ekonomsku saradnju, i tako dovesti na još viši nivo“ , naglasio je Ditman. Takođe je istakao da je u proteklih 13 godina više od 6000 studenata bilo uključeno u program studentske razmene između Srbije i Nemačke.

Predavanju je prisustvovao i dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Simić koji je ovom prilikom najavio osnivanje Centra za saradnju sa Nemačkom.

Nemačka je zemlja koja nas snažno podržava, kako ekonomski, tako i politički na našem putu u Evropsku uniju” istakao je Simić.

Nakon toga je usledila panel diskusija, na kojoj je jedan od učesnika, profesor Fakulteta političkih nauka dr Ivo Visković pomenuo da je Nemačka značajna za Srbiju jer je preko 60 % naše tehnologije nemačkog porekla, kao i da se 80% nemačkih ulagača odlučuje za ponovna ulaganja u našu zemlju.

Seminar je završen uz predstavljanje brojnih nemačkih fondacija i njihovih stipendija, kao što su Hajnrih Bel i DAAD – Nemačka služba za akademsku razmenu.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: