Da li pojedinac može da bude moralan u nemoralnom društvu?

Četvrti susret Filozofskog kluba "Novi surferi" biće održan u utorak, 22. marta 2016. godine sa početkom u 20 časova u Omladinskom klubu “Skladište“ Fondacije "Danilo Kiš". Tema četvrtog susreta je: Da li pojedinac može da bude moralan u nemoralnom društvu?

Voditelj Filozofskog kluba „Novi surferi“ je Boris Čegar, profesor filozofije.

Učešće je besplatno.

Da li pojedinac može da bude moralan u nemoralnom društvu?

Šta je moral? Je li to niz usvojenih normi društveno prihvatljivog ponašanja ili lično uspinjanje prema uzvišenom stanju duše? Ukoliko je društveno uslovljen, koliko pojedinac može da se otrgne normi većine pa u tom smislu i javnom nemoralu? Ukoliko je lični podvig, kako on korespondira sa okruženjem a da pojedinac ne postane pustinjak usred gomile, bez moći, ali i volje, da utiče na nju? Ima li javno delovanje smisla ako su kompromisi sa nemoralom nužni? Ili je moralno čistunstvo samo drugi lik za bekstvo u bezbednost nečinjenja, u neodgovornost?

Filozofski klub „Novi surferi“ je namenjen onima koji žele da: se poduče dobroj komunikaciji i aktivnom slušanju, uče kako da oblikuju misao u reč, zadobiju samopouzdanje i otvorenost za drugačije mišljenje, razviju veštinu vođenja otvorenog dijaloga i argumentovane rasprave, unapređuju svoje govorne i komunikacione veštine, nauče kako se gradi dobar argument, osete atmosferu kvalitetne rasprave, te svetu pristupaju kritički i kreativno.

Organizator Filozofskog kluba „Novi surferi“ je Fondacija „Danilo Kiš“.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: