CPN trbina: Kako donosite odluku?

Odlučivanje je važna tema mnogih nauka: od psihologije, preko biologije i informatike, do ekonomije i prava. To je, uostalom, nešto što radimo svaki dan. O nekim odlukama ne razmišljamo uopšte, dok druge vagamo danima. Neke moramo doneti sami, dok druge zahtevaju saglasnost grupe. Neke se donose zbog potencijalne dobiti, a druge iz principa.

Ali zašto smo tako često iracionalni? Da li je to samo zato što naši umovi nisu savršene računarske mašine, ili zato što ne umemo da se odvojimo od naših predrasuda? Da li nas je evolucija usmerila u nekim ”pogrešnim” smerovima? Ili je i sam svet takav da dobra, racionalna odluka, ponekad prosto – ne postoji?

Zašto je to tako – i šta o tome kaže nauka? CPN je rešio da približi ovu važnu temu svojoj publici kroz tradicionalno popularnu tribinu u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

Inspiracija za temu ove tribine je novi broj časopisa ”Elementi”, koji se, sa tematskim pitanjem “Kako donosite odluku?”, 30. marta pojavljuje na kioscima širom Srbije.

Učesnici:

– dr Kaja Damnjanović, psihološkinja, saradnik u Laboratoriji za eksperimentalnu psihologiju
– dr Oliver Tošković, psiholog, docent na Odeljenju za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu
– dr Zoran Lučić, profesor na matematičkom fakultetu, bivši izvršni direktor agencije CESID
– Voja Antonić, naučni publicista

Moderator:

– Slobodan Bubnjević, urednik CPN časopisa Elementi

Izvor: Facebook Event

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: