Besplatni programi u SKC-u Beograd

Ove nedelje u Studentskom kulturnom centru možete pratiti sledeća besplatna predavanja.

četvrtak, 7. decembar u 19:00 Novi prostor
Antropološki razgovori # 8
tema: Pod obroncima Himalaja – prostor i vreme u Nepalu
govori: Brankica Kilibarda, antropološkinja

KSEA – Klub studenata etnologije i antropologije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Vas poziva na uzbudljivo putovanje Nepalom. Od užurbane prestonice Katmandua, mirisa štapića u kombinaciji sa izmetom domaćih životinja i majmuna, preko veličanstvenih izlazaka sunca u predelu Pokhare i Sarankota, do pogleda na Anapurnu gde je prolaznost vremena misterija i gde je večito pitanje zapadnjaka: gde je nestalo onih 15 minuta u vremenskoj razlici od +3:45č? Razmatraćemo haotičnost prostora i fluidnost vremena ove zemlje malih granica, a velikog srca, saznati o posmrtnim ritualima, odnosima budista i hinduista, festivalu Divali i još mnogo čemu.

Na ovo putovanje i promišljanje povešće nas antropološkinja Brankica Kilibarda koja će podeliti svoja iskustva sa petnaestodnevnog putovanja.
Vidimo se!

*********Antropološki razgovori zamišljeni su kao mesto otvorene diskisije studenata etnologije i antropologije, ali i svih mladih drugih disciplina sa težnjom da se podstakne interdisciplinarni dijalog. Takođe, antropološki razgovori imaju za cilj da razmatrajući različite teme iz meseca u mesec, upoznaju širu javnost sa etnologijom i antropologijom, poljima istraživanja i njenom primenom u svakodnevnom i društvenom životu.

petak, 8. decembar u 18:00 Mala sala
Ciklus predstavljanja fakulteta / Geografski fakultet u SKC-u

Dragi srednjoškolci, budući studenti, Geografski fakultet u Beogradu organizuje prezentaciju fakulteta, kako bismo Vas upoznali sa svim potrebnim informacijama o upisu, studijskim grupama i programima koji su akreditovani na našem fakultetu.
Postavi svakodnevne vesti u pravi kontekst, mapiraj istorijske događaje, izgradi veštinu orjentacije i navigacije, putuj pametno, saznaj sve o prostoru u kome živiš, razumi i prihvati različite ljude i njihove kulture, živi aktivno u sadašnjosti i upoznaj budućnost pre svih!

ponedeljak, 11. decembar 18:00 – 20:00 Mala sala
radionica – Psihodramsko čitanje
tema: priča “Mama i smisao života” iz istoimene zbirke Irvina Jaloma.
voditeljka radionice: Gordana Marić Lalović – psihološkinja, grupna psihoanalitičarka, psihodramska psihoterapeutkinja i supervizorka

Radionica nudi prostor za promišljanje i utiske o knjizi, ali ne i formalnu književnu analizu, pre rad sa onim što knjiga u nama pokreće – u svakom posebno i u nama kao grupi. Ona podstiče novo razmišljanje o pročitanom, nudi uvide i ključeve mogućih tumačenja dela, kao i lične spoznaje, slične onima do kojih se dolazi u psihodrami (kada se primenjuje kao psihoterapija).

Radionica počinje razgovorom u krugu, spontanim asociranjem na delo – pričanjem utisaka i doživljaja, razmišljanjima inspirisanim čitanjem, a razvija se dramatizovanjem nekih ideja na improvizovanoj pozornici. Korišćenjem tehnika psihodrame: zamene uloga, dubla, miroringa, pomoćnog ega – postajete deo istraživanja koje Vam može postati važno.

Za radionicu nisu potrebna nikakva predznanja ni posebni talenti. Broj učesnika je ograničen. Prijave slati na e-mail: maricgordana21@yahoo.com

Ako ste čitali i dopalo vam se, ako vas je iznerviralo, ako niste ni pročitali ali ste radoznali, ako ste u svakoj od ovih grupa, ili niste ni u jednoj, dobrodošli ste!

utorak, 12. decembar u 18:00 Mala sala
predavanje: “Zašto nećete uspeti u životu”
IQ centar – Obrazovni centar za razvoj pravilnog pristupa učenju i lični razvoj
predavač: Ivana Aća, filolog i preduzetnica

Predavanje će obuhvatiti teme:
1. Generacijski jaz. Koje su vrednosti i osobine svake generacije i kako su globalni događaji uticali na stvaranje globalnih osobina? Zašto sada dolazi do određenih nerazumevanja među generacijama, odakle potreba najmlađe generacije za uspehom? Pojam “uspeh” kroz generacije.
2. Koja su četiri straha s kojima se susrećemo pri početku bilo kog životnog projekta? Koji su, zašto su nastali i kako prema njima postupiti?
3. Koje su sposobnosti i veštine koje treba da razvijemo, a sve u cilju da ostvarimo svoje ciljeve i da se osećamo samozadovoljno i uspešno. Japanski model poslovanja i prihvatanja novih veština “3P”, šta označava i kako ga upotrebiti zarad ostvarenja ličnih planova.

sreda, 13. decembar 14:00 – 17:00 Mala sala
Kreativna radionica „Znanjem do budućnosti“
Fakultet za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije (MEF)
tema: ” Uloga i značaj inovacija za razvoj preduzeća”
radioničarke: Jelena Jovanović i Jelena Vuinović, saradnice u nastavi na MEF-u

Radionica je osmišljena kroz predavačko – takmičarski koncept i organizuje se u saradnji Fakulteta za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije (MEF) i Studentskog kulturnog centra.

Cilj je uspešno rešiti date zadatke i postaviti najkreativnije ideje. Timovi broje od tri do pet članova. Za prijavu tima, potrebno je dostaviti: 1. Ime i prezime svih članova tima; 2. Ime srednje škole koju pohađaju članovi tima; 3. Kontakt telefon barem jednog člana tima. Prijave timova slati na e-mail: kreativnaradionica@mef.edu.rs i skcprojectteam@gmail.com
Svi učesnici će dobiti sertifikat za učestvovanje na radionici, a MEF je pripremio i iznenađenja.

sreda, 13. decembar u 18:00 Novi prostor (još uvek nemam plakat za ovaj događaj)
Studentska sekcija za neuronauke, Društva za neuronauke Srbije
predavanja:
18.00 – 18.45: “Neurofiziologija straha : Da li je strah naš (ne)prijatelj?”, doc dr Dragan Hrnčić, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu
19.00 – 19.45: “Razum(i) strah : Kako radi strah?”, ass dr Tihomir Stojković, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu

Zašto nam srce brže kuca kada smo uplašeni? Zašto često čujemo izreku “U strahu su velike oči”? Da li nam je strah uvek (ne)prijatelj? Koje posledice ima na naš organizam? Da li se strah može preneti na drugog? I najvažnije – da li se strah može pobediti?
Imaćete priliku da čujete nešto više o neurofiziološkim i biohemijskim mehanizmima straha.
Predavanja će održati nastavnici sa Instituta za fiziologiju i biohemiju (Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu), a deo su manifestacije “U inat strahu” u organizaciji Studentske sekcije za neuronauke.
Obećavamo – neće biti ništa strašno!
Dobrodošli!

petak, 15. decembar u 18:00 Mala sala
Ciklus predstavljanja fakulteta / Biološki fakultet u SKC-u

Ako ste dinamični i radoznali, ako želite da budete najbolji nastavnik biologije, ako maštate da se bavite naukom i izučavate ogromnu raznovrsnost živog sveta, zadivljujuće oblike adaptacija i njihovu evolutivnu i ekološku povezanost, ako želite da zaštitite našu planetu i oblikujete njenu budućnost, ako cenite tradiciju, iskustvo i znanje, onda je Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu pravo mesto za vas. Izaberi nauku XXI veka. Izaberi Biološki fakultet!

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: