U Domu kulture „Studentski grad“ otvoren Klub knjižara Magistrala

U Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu u društvu brojnih pisaca i saradnika DKSG i uz zvuke Kralja Čačka početkom sedmice (18. april) otvoren je Klub knjižara, prodavnica ploča i stripova Magistrala.

Magistrala je osmišljena kao neformalan prostor u koji studenti mogu da svrate, prelistaju knjige, slušaju tribine o književnosti i drugim oblastima, pogledaju film, slušaju dobru muziku i imaju neposredniji odnos prema kulturi, rekla je na otvaranju direktorka Doma kulture „Studentski grad” Bojana Katalina i naglasila da je sav sadržaj DKSG pre svega namenjen mladim.

U stvaranju Magistrale učestvovali su svi iz DKSG, naglasila je Katalina i posebno se zahvalila Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja bez koga program Doma kulture ne bi bio moguć.

Urednik muzičkog programa DKSG Milan Sv. Đurđević istakao je da je ovo sjajan prostor gde mogu da se slušaju ploče dok je urednik filmskog programa Igor Toholj Magistralu opisao kao dnevnu sobu gde ljudi treba da se osećaju prijatno.

Budući da će Magistrala funkcionisati i kao arthouse bioskop, Toholj je najavio da će u maju u ovom prostoru biti predstavljena značajna knjiga iz oblasti muzikologije i filma „Dan kada je nestao Majls Evans“ autora Milena Alempijevića, dok će u junu u DKSG biti organizovan festival rok dokumentaraca NBG doc&roll.

Tamara Mitrović, urednica književnog programa DKSG, rekla je da je Magistrala otvorena prvenstveno da bi se tu našle skoro sve knjige srpskih izdavača iz svih oblasti.

Otvaranju Magistrale – koja je zamišljena kao mesto gde mladi tokom dana mogu da se druže, čitaju, kupe knjige, slušaju muziku, koriste internet dok će se uveče tu održavati književne večeri i tribine, biće prikazivani filmovi i organizovane izložbe –  prisustvovali su pisci različitih generacija koji su svi istakli značaj otvaranja knjižare na Novom Beogradu, naročito za mlade.

Dobitnik NIN-ove nagrade Dragan Velikić izrazio je nadu da će do kraja leta ova knjižara biti jako posećena. „Magistrala je put koji dugo traje i nadam se da će ova knjižara isto toliko trajati“, istakao je Velikić.

Direktor Geopoetike, pisac Vlada Bajac, koji je u DKSG dolazio i kao publika i kao gost, izrazio je nadu da će knjižara Magistrala učiniti dobro za studente i njihovu posetu programima Doma kulture koje odlikuje dobar ukus, nijanse i sve ono što krasi dobro osmišljen program.

Pisac i prevodilac Igor Marojević je rekao da je lepo videti knjige i da knjige još uvek nisu ugrožene. „Od vajkada se znanje prenosi knjigama i tako će i ostati i lepo je što se dobija još jedan prostor za knjige“, rekao je on.

Mlada spisateljica Ana Vučković je naglasila da je dolazila u DKSG i pre otvaranja Magistrale i istakla da je ovaj prostor važan jer u njemu „možete sami da sednete, popijete kafu i čitate knjige i gledate filmove i slušate ploče“.

Lepa je vest što se otvorila knjižara koja nije u tržnom centru, ocenio je nagrađivani autor Vladimir Kecmanović, dok je pisac i strip autor Pavle Zelić rekao da je jako srećan što će i stripovi moći da se čitaju u Magistrali i istakao da mu je jako drago da Dom kulture „Studentski grad“ i dalje živi i nudi jako kvalitetan kulturni program.

Branko Rosić je sentimentalno vezan za Dom kulture „Studentski grad“ jer su, kako je rekao, jedino tu mogli da se pogledaju filmovi koji nisu mogli nigde u gradu da se vide i izrazio nadu da će ova knjižara biti „magistrala ka nekom drugačijem životu i boljoj književnosti“.

Profesor Aleksandar Jerkov rekao je da je nekoliko godina bio deo „sjajnog tima DKSG koji se trudi da kultura na Novom Beogradu ostane i opstane među studentima“ što, prema njegovom mišljenju, nije najlakše mesto za odbranu kulture ni u Srbiji ni u svetu.

Pisac Muharem Bazdulj podsetio je da je Džordž Orvel pre 70 godina napisao esej „Knjige i cigarete“ u kome je naveo da jedna knjiga i jedna paklica cigareta koštaju otprilike isto i onda poručio radnicima: „bolje da čitate knjige nego da pušite“.

To je veoma važna poruka kako nekada tako i danas, zaključio je Bazdulj.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: