Treći Šekspir festival

Ove godine biće održan treći po redu Šekspir festival u Srbiji koji će u prelepom ambijentu zamka na Dunavu prikazati savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira. Festival se održava od 29. juna do 6. jula 2016.

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, jeste da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Publika će imati priliku da još jednom poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Na festivalu će biti predstavljeni teatri iz Engleske, Grčke, Portugalije, Srbije… kao i značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici koji će učestvovati u pratećem programu festivala.

Festival otvara predstava „Dva viteza iz Verone” Glob teatra iz Londona.

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Nikita je bio vođen željom da se Vila Stanković – izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Autonomna pokrajina Vojvodina – Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Inđija i UNIQA osiguranje u Srbiji.

Prijatelj festivala: Telekom Srbija.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: