Treći festival ČitamЧиташ : Trampa knjiga 13. i 14. juna na Kosančićevom vencu

Festival knjige ČitamЧиташ održava se 13. i 14. juna na mestu stare Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu. Festival će u subotu u 14 sati otvoriti kolumnista i pisac Ivan Tokin.

Festival ČitamЧиташ za cilj ima popularizaciju knjige i čitanja. Ulaz na festival je besplatan, glavna aktivnost festivala je trampa polovnih pročitanih knjiga, a pored toga posetioci će imati priliku da uživaju u bogatom muzičkom programu i različitim radionicama i aktivnostima koje u fokusu imaju knjigu.

Kako bi doprineli popularizaciji čitanja i knjige kao medija, u okviru radionice „Čitaš mi, čitam ti“, poznate javne ličnosti čitaće odlomke iz svojih omiljenih knjiga. U subotu i u nedelju u 17.00 , svoje književne afinitete sa publikom će podeliti: Zijah Sokolović, Ivana Rašić – Sajsi, Dušanka Stojanović Glid, Stefan Bundalo, Branislav Trifunović, Olja Bećković, Ivan Jevtović, Tihomir Stanić.

Na penelu „Knjiga i novi mediji“ koji će biti održan u subotu u 18.30 blogeri i urednici književnih online magazina govoriće o tome na koji način je moguće knjigu i čitanje promovisati i popularizovati putem novih medijskih formi – bloga, društvenih mreža, interneta. U okviru festivala studentkinje Filološkog fakulteta i defektolozi surdolozi oba dana organizovaće besplatnu radionicu znakovnog jezika.

citamcitas

U okviru muzičkog programa, kantautorka Ana Ćurčin, sviraće za ĆitamČitaš publiku na Kosančićevom vencu 13. juna u 21h. Pored nje, u okviru muzičkog programa na festivalu će nastupati Tamara Ristić sa svojim autorskim projektom „Kezz“, Filip Zarić i samoorganizovani hor Horkestar koji će izvoditi poeziju Duška Radovića, Vaska Pope, Ivana Glišića. Takođe, na festivalu mladi pesnici članovi Sekcije scenskih umetnosti Filološkog fakulteta BU izvodiće autorsku poeziju, u pratnji muzičara iz grupe Belgrade guitar district.

Na festivalu će biti izložene fotografije koje su ušle u uži krug foto-konkursa na temu “Ilustracija književnog dela”, a pobednici konkursa biće proglašeni na zatvaranju. Da pobednici konkursa i izvođači ne odu kući praznih ruku pobrinule su se izdavačke kuće Evro Guinti, Dereta, Makart, Kreativni centar, Albatros, Arhipelag, Službeni glasnik, Lom, Clio, Pčelica i Dobra knjiga.

Za najmlađe posetioce biće organizovane radionice „Čitam- Crtaš”, kao i predstava „Priča o čarobnom štapiću“ dečjeg pozorišta Talija. Takođe, deca i roditelji će imati mogućnost da učestvuju u psihodramskoj radionici za decu „Moj lik iz bajke“ Vide Djokić i da uživaju u dečijem horu Orlić. Mladi promoteri čitanja čitalačkog kluba Mreža B.O.O.K u formi speed dating- a će razgovarati o univerzalnim književnim temama, davati preporuke i diskutovati o knjigama.

decja radionica

Mesto stare Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu tokom ova dva dana biće ponovo pretvoreno u mesto na kome se slavi knjiga i čitanje, razgovara o knjizi, razmenjuju preporuke ali i pročitana dela.

Festival ČitamЧиташ održava se u okviru udruženja Evropa Nostra Srbija i ima za cilj čuvanje, rehabilitaciju i popularizaciju knjige i kulture čitanja. Festival se održava na mestu stradale Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu u Beogradu, čime je simbolično revitalizuje i vraća joj status centra širenja kulture. Tokom čitave godine organizacioni tim festivala sprovodi aktivnosti kao što su posete osnovnim i srednjim školama, radionice, tribine, predavanja, mini-razmene knjiga, poklanjanje knjiga u javnom prostoru, javnom prevozu itd.

festival

Organizatorke festivala su studentkinje master i osnovnih studija istorije umetnosti Mirjana Jemović, Tijana Zebić, Kristina Grebenar i Tanja Đođević.

Festival se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Narodne biblioteke Srbije.

čitamčitaš program

Program festivala ČitamЧиташ 2015. godine:

Svakog dana od 14 do 22 sata RAZMENA KNJIGA i radionice za decu od 14 do 18 sati

Subota 13. jun 14h Otvaranje festivala: govori Ivan Tokin;

14 – 18h Dečije radionice

15:00h Radionica znakovnog jezika I

Organizatori radionice: Studentkinje Filološkog fakulteta Katarina Ivanišević, Marija Dabić, Jelisaveta Ranković i diplomirane defektološkinje – surdolozi Bojana Đukanović i Jelena Sovrlić.

16:00h Sekcija za scenske umetnosti Filološkog fakulteta

17h-18h Poznati čitaju: Čitaš mi, čitam ti

18:30h Panel: Knjiga i novi mediji – Učesnici: Vera Aćimović (blog knjigofilija), Milan Aranđelović(Magazin Bookvar) Tijana Banović (blacksheep.rs)

20:00h Kezz

21:00h Ana Ćurčin

Nedelja 14. jun

14h-18h Dečije radionice:

14:30h „Moj lik iz bajke“ – psihodramska radionica za decu Vide Djokić

14:00h Orlić – dečiji hor

15:00h Radionica znakovnog jezika II Organizatori radionice: Studentkinje Filološkog fakulteta Katarina Ivanišević, Marija Dabić, Jelisaveta Ranković i diplomirane defektološkinje – surdolozi Bojana Đukanović i Jelena Sovrlić.

16:00h Pozorištance Talija – „Priča o čarobnom štapiću”

17h-18h Poznati čitaju: Čitaš mi, čitam ti

18:30h Čitalački speed dating Mreže B.O.O.K.

19:30h: Proglašenje pobednika foto konkursa

20:00h Filip Zarić

21:00h Horkestar

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: