Svečano otvaranje autonomnog kulturnog centra Egzoprostor u naselju Vinča

Udruženje nesvrstanih umetnika (UNU), nakon 9 meseci priprema, najavljuje svečano otvaranje AKC Egzoprostor u naselju Vinča, 9.maja 2015. godine, uz izložbu i nastupe rege umetnika iz više gradova Srbije.

Od ranih jutarnjih časova, u jedistvenom ambijentu na obali reke, posetioci će imati priliku da pogledaju postavku Ulične galerije, projekat udruženja Mikro Art koji je do sada okupio desetine umetnika iz celog sveta. Pored izložbe posetioce očekuje i celodnevni muzički program, uz istaknute umetnike domaće rege scene, koji će publiku zabavljati sve do večernjih sati.

Projekat AKC Egzoprostor započet je u avgustu 2014. godine, sa ciljem da služi za umrežavanje nezavisnih umetnika i organizacija iz Srbije i regiona, kao i da omogući mladima iz beogradskog predgrađa da učestvuju u kulturnoj sceni, volontiraju i steknu nova znanja i iskustva.

Istrajnost UNU-a u nameri da se pokrenene zavisni centar za kulturu u ruralnom delu Beograda, da u rad budu uključeni mladi iz Srbije i zemalja regiona, učinila je da ova inicijativa odjekne i dalje od samog naselja Vinča. Aktivnosti tokom prethodnih godinu dana podržalo je čak 20 umetnika iz 6 evropskih zemalja, a u decembru 2014. godine, uspešan početak osvajanja AKC Egzoprostor predstavljen je i na Međunarodnom danu volontera u Domu omladine Beograd.

Osnovni ciljevi UNU-a od samog početka su podrška razvoju alternativne umetnosti i omladinskog aktivizma na lokalnom i regionalnom nivou, decentralizacija kulturne scene i osvajanje novih prostora za kulturu i umetnost.

Učestvuju:

  • Ulična galerija (Beograd)
  • Natty Riddim sound (Smederevo/Subotica)
  • Dubwise warrior sound (BelaCrkva)
  • Ital Vision sound (Vinca-Beograd)
  • Shubba ranks selecta (Novi Sad)
  • Gigatronselecta (Kikinda)

Program svečanog otvaranja AKC Egzoprostor

U subotu 9. maja 2015. godine, posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu Ulične galerije, jedinstveni umetnički projekat udruženja Mikro art.Projekat Mikro art-a je do sada okupio više desetina umetnika iz celog sveta, i značajno afirmisao osvajanje brojnih neiskorišćenih gradskih i prigradskih prostora i njihovo pretvaranje u oaze za kulturu i umetnost. Poslastica za sve ljubitelje alternativne kulturebiće nastupi mladih rege umetnike iz više gradova Srbije, koji će publiku zabavljati od devet ujutru, sve do večernjih sati. Ovi mladi umetnici publici su poznati po nastupima na brojnim regionalnim festivalima, i organizaciji velikog broja dešavanja za mlade.

PROGRAM:

Muzički program    09:00 – 21:30
Ceremonija otvaranja AKC Egzoprostor    12:00 – 12:30
Izložba Ulične galerije    09:00 – 21:00
Zatvaranje manifestacije    21:30

Dubwise warrior sound (Bela Crkva)
Ital Vision sound (Vinca-Beograd)
Natty Riddim sound (Smederevo/Subotica)
Gigatron selecta (Kikinda)
Shubba Ranks (Novi Sad).

Lokacija AKC Egzoprostor

Autonomni kulturni centar se nalazi u neposrednoj blizini arheološkog lokaliteta Belo brdo, na adresi, ulica Nikole Pašića 98, u naselju Vinča. Moguće je doći autobusom, automobilom, biciklom ili čamcem. Za posetioce koji dolaze kopnom, neophodno je da po izlasku na kej u Vinči uđu u ulicu desno koja vodi ka ušću reke Bolečice u Dunav, i zemljanim putem nastave 150 metara pravo (nizvodno) do lokacije.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: