Program Čitam- Čitaš festivala

U muzeju Vuka i Dositeja (Gospodar Jevremova 21) u subotu 19. i nedelju 20. maja biće organizovan šesti festival knjige Čitam - Čitaš.

U muzeju Vuka i Dositeja (Gospodar Jevremova 21) u subotu 19. i nedelju 20. maja biće organizovan šesti festival knjige Čitam – Čitaš. Kao i svake godine, ulaz na festival je besplatan, a centralna aktivnost je trampa polovnih, pročitanih knjiga.

Otvaranje Festivala zakazano je u 12 časova, a posetioci će sve do 20 časova uveče moći međusobno da razmenjuju knjige.

Ove godine u sklopu Festivala biće organizovana tribina pod nazivom „Knjiga na raskrsnici između digitalizacije I papira“ na kojoj učestvuje Snežana Petrović, naučni saradnik Instituta za srpski jezik SANU, Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra, Sanja Veljković iz tehnički direktor produkcije e-knjiga Novinarnice i Zoran Miodrag, direktor digitalnog sektora Lagune.

Posebno izdvajamo dve radionice koje su posvećene deci. Usubotu od 12 biće održana radionica pod nazivom „Koje je boje sreća?“ namenjena uzrastima od 3 do 7 godina, dok će u nedelju od 12 deca od 5 do 10 godina učestvovati na radionici „Crtaj kao što piše“.

Takođe, biće održana i naša sada već stalna aktivnost na Festivalu „Poznati čitaju“.Ove godine svoja omiljena dela će nam čitati Vladimir Arsenijević, Filip Ugrenović, Jelena Puzić, Marko Stojanović, Aldin Zoranić, Nevena Ristić, Jovana Mirosavljević i Slaven Došlo.

Muzej Vuka i Dositeja, ovog vikenda će biti pretvoreno u mesto na kome se slavi čitanje, razgovara o knjizi, razmenjuju preporuke, ali i pročitana dela. Cilj festival je širenje kulture čitanja među svim generacijama, kao i širenje svesti o nematerijalnom kulturnom nasleđu koje su nam ostavili naš prvi prosvetitelj i naš prvi reformator.

Festival se realizuje u okviru udruženja Evropa Nostra Srbija uz podršku Narodne biblioteke Srbije.

Vreme: 19. i 20. maja
Mesto: Muzej Vuka i Dositeja, Beograd

SUBOTA – 19.maj
12:00 – otvaranje festivala Čitam-Čitaš
12:00 – 13:30 – Koje je boje sreća (3-7 godina)

16:00 – 16:45Tribina Poznati čitaju – Javne ličnosti čitaju odlomke iz svoje omiljene knjige. Publika ima priliku da ih posluša i postavi pitanja o knjizi.
Vladimir Arsenijević – pisac
Marko Stojanović – pantomimičar i glumac

17:00- 17:45 – Stručno vođenje
18:00 – 19:15 – Tribina Knjiga na raskrsnici između digitalizacije i papira – Učesnici tribine će govoriti o tome kako se u Srbiji tretiranju elektronska izdanja knjiga, koliko smo u koraku sa digitalizacijom u našoj zemlji u odnosu na druge i da li je sada vreme za udžbenike da se digitalizuju. Diskusija će se fokusirati na moderne tendencije društva na polju književnosti i obrazovanja.
Učesnici:
Dr Snežana Petrović, Institut za srpski jezik SANU
Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra
Sanja Veljković, teh.dir. produkcije e-knjiga „Novinarnica“
Zoran Miodrag, urednik digitalnih izdanja Lagune

19:30 – 20:00 – Gradski hor, Beograd – Izvođenje vokalnog sastava.

NEDELJA – 20. maj
12:00-13:30 – dečija radionica Crtaj kao što piše (5-10 godina) – Radionica crtanja je predviđena za decu uzrasta od 5 do 10 godina. Devojka koja vodi radionicu, Kristina, podelila je program na tri dela – crtanje poslovica, rešenja zagonetki i brzalice. Dok Kristina čita tekst poslovice, deca, koristeći se svojom maštom, crtaju kako ga oni zamišljaju. Na isti način se to čini i sa rešenjem zagonetke. Dok se čitaju brzalice, učesnici će pokušati što brže da crtaju njen sadržaj.

16:00 – 16:45 – Tribina Poznati čitaju – Javne ličnosti čitaju odlomak iz svoje omiljene knjige. Publika ima priliku da ih posluša i postavi pitanja o knjizi.
Filip Ugrenović –stand up komičar
Aldin Zoranić – odbojkaš
Nevena Ristić – glumica
Jelena Puzić – glumica

17:00- Nastup Ene Petković (solo violina) i zatvaranje festivala – Zahvaljujemo se svima koji su doprineli održavanju festivala kao i posetiocima. Nastup Ene Petković.

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: