Plivanje za Časni krst

Tradicionalno na Bogojavljenje, 19. januara, organizuje se plivanje za Časni krst na beogradskim rekama i jezerima.

Prijave za plivanje za Časni krst u Zemunu

Gradska opština Zemun, Srpska pravoslavna crkvena opština Zemun i Svebor savez Beograda organizuju na Bogojavljenje, 19. januara, devetnaesto po redu plivanje za Časni krst na Dunavu.

Za sve one koji žele da plivaju za Časni krst biće organizovani besplatni lekarski pregledi 18. januara (od 10 do 19 časova) i 19. januara (od 8 do 11.30 časova) u Osnovnoj školi „Lazar Savatić“.

Svi plivači, koji ne mogu da budu mlađi od 18 i stariji od 60 godina, u obavezi su da organizatoru po prijavi dostave lekarsko uverenje.

Plivači će moći da se prijave za učešće u ponedeljak, 18. januara, od 8 do 15 časova u Gradskoj opštini Zemun, Kancelarija za mlade, treći sprat, kancelarija 86, i 19. januara (od 8 časova) u porti Nikolajevske crkve i u OŠ „Lazar Savatić“.

Svetkovanje Bogojavljenja počinje u 9 časova liturgijom u Hramu Svetog oca Nikolaja (Njegoševa 45), nastavlja se litijom centralnim zemunskim ulicama do Zemunskog keja, kada tačno u podne počinje Bogojavljenska trka.

 

„Kraljevski red vitezova“ za Časni krst

„Kraljevski red vitezova“ će 18. januara ispod Beogradske tvrđave organizovati „Viteško plivanje za Bogojavljenski krst“.

Plivanje će se po prvi put održati kod Kule Nebojša, na ušću Save u Dunav.
Za krst će plivati i princ Đorđe Karađorđević, a događaj je blagoslovio patrijarh Irinej.

Foto: Beograd.rs

Izvor: Studio B

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: