Nova imena Bedem festa

Ovogodišnji slogan Bedem Festa „Vjeruj!“ upravo i pokazuje tu snagu i taj duh.

Crnogorski Mančester, grad pod Trebjesom, odavno zasluženo nosi epitet rokerskog grada, grada posebne pjesničke tuge, boemske mudrosti i autentične velikodušnosti. Nekadašnji industrijski gigant u ondašnjoj Jugoslaviji, grad čelika, piva i rokenrola, u svojim teškim danima, koji nikako da prođu, i dalje pokazuje snažan duh i osmijeh. Ovogodišnji slogan Bedem Festa „Vjeruj!“ upravo i pokazuje tu snagu i taj duh. Upravo je Bedem fest svojim pojavljivanjem i svojim trajanjem donio neku vedrinu i talas pozitivne energije baziran na zelji da pokazemo da se uz veliku ljubav prema svom gradu moze postici mnogo. Zahvaljujuci takvoj energiji, Bedem fest opstaje. Posebnu dimenziju i sarm citavoj prici daje konekcija sa partnerima, preduzetnicima, pojedincima i prijateljima, obicnim gradjanima-volonterima koji su zastitni znak ove manifestacije, istice Petar Sundic.

„Veoma smo ponosni i srećni što je i Opština Nikšić prepoznala naša nastojanja i ogroman trud koji požrtvovano dajemo, iz zaista velikih uvjerenja i u borbi za vrijednosti koje pokušavamo da sačuvamo od erozije primitivizma, koja ne jenjava od početka tranzicije. U tim nastojanjima, zaista je potrebna velika vjera u ono šta radiš i iza čega stojiš, bez koje bi davno odustao od svega toga, jer u ovakvom vremenu u kojem živimo, nema mnogo prostora, dodao bih čak ni stila… Zbog toga nam jako znači podrška grada i svih nasih partnera svih ovih godina, a ove godine „Umjetnicki program sedmog Bedem Festa“ na konkursu Opštine Nikšić je ocjenjen i kao najbolji ponuđeni projekat, na šta smo jako ponosni“, izjavio je Petar Šundić, direktor festivala.

Pored saradnje sa Opštinom, Bedem Fest ima veliku podršku i u Pivari „Trebjesa“, koja u ovoj godini velikih jubileja, slavi i 120 godina pivarstva u Nikšiću, odnosno Crnoj Gori. Tim povodom će se 17.juna, na trgu u Nikšiću održati  i cjelodnevni program u organizaciji pivare, u okviru kojeg će se pojaviti i Bedem Fest, sa posebnim programom i info pultom. Partnerstvo sa pivarom bazira se na platformi rokenrol tradicije u Nikšiću, a kada je riječ o samom bedemu, postoji istorijska povezanost, jer je prva pivara počela sa radom upravo u kući Krivokapića ispod bedema, koji Bedem Fest sve ove godine pokušava da sačuva i valorizuje, na način na koji taj kulturno-istorijski spomenik i zaslužuje.

Takodje, mnogo nam znace partnerestva sa strateskim partnerima prije svih  Elektroprivredom Crne Gore kao i Crnogorskom Komercijalnom Bankom koja je i ove godine oficijelna banka i zlatni sponzor Bedem festa, istice Sundic.

„Ove godine širimo platformu Bedem Festa na veći kulturni i umjetnički aspekt, u neki vid sinergije, koja ima zajednički imenitelj u tvrđavi, koja za nas simbolizuje branu, odnosno bastion svega što je alternativno sveopštoj nekulturi. Pokrenućemo likovnu koloniju „Pogled sa Bedema“, koja će ugostiti pet neafirmisanih i pet afirmisanih likovnih stvaralaca. Na taj način želimo da spojimo u jedinstvenu sinergiju muziku i vizuelni aspekt, koji su na neki način već od samog početka Bedem Festa u prirodnoj simbiozi, jer koncerti koji se održavaju u takvom jednom ambijentu imaju posebnu dimenziju, za sva čula“.

U tom smislu, iz organizacije Bedem Festa i dalje ne otkrivaju da li će se ovogodišnji „Vjeruj!“ Bedem Fest održati na tvrđavi ili na livadi iza, kao i prošle godine.
„I jedna i druga opcija imaju svoje za i protiv, moram priznati da smo i dalje u razmišljanjima. Prošle godine smo, zahvaljujući povjerenju i podršci porodica Spasojević i Petrović, dobili tu mogućnost da se proširimo i organizujemo kamp, koji će i ove godine biti otvoren za sve posjetioce festivala. Zbog velikog interesovanja, odlučili smo da se spuštimo dolje na livadu, da bi primili sve ljude koji su došli da čuju Disciplinu kičme, Del Arno Bend, Marčela, Gospodu Glembajeve, Josipu Lisac… Ambijent same tvrđave je nešto što nudi autenticnu atmosferu i ambijent. Ipak, mi smo festival koji ne ide u komercijalne vode i brojnost i posjećenost nije naša mjerljivost, već kvalitet programa i kvalitet ljudi, koji tu zaista dođu zato što znaju, žele i osjećaju to zbog čega dolaze. U tom smislu, držaćemo vas još malo u neizvijesnosti gdje će se ovogodišnji „Vjeruj!“ Bedem održati“, sa smiješkom izjavljuje Petar.

Kada je riječ o ovogodišnjem programu Bedem Festa, izbor bendova je zaista poseban, šta više i ekskluzivan, kako većina izvođača koji će nastupiti ove godine, premijerno, po prvi put, dolazi u Nkišić, odnosno Crnu Goru. Line-up „Vjeruj!“ Bedema je potpuno drugačiji i na neki način je svojevrstan ispit za ljubitelje rokenrola i drugačijih vrijednosti.

Pored do sada objavljenih imena (Drugi način, Aerodrom, Frenkie, Kralj Čačka, E-play, Laka), iz organizacije stižu i nova. U pitanju su beogradski kultni sastav S vremena na vreme i jedan od najvažnijih punk bendova novije generacije, zagrebački  Šank.

Pored njih, poznata su i imena sa dva regionalna demo festivala, sa kojima Bedem Fest tradicionalno sarađuje, u okviru platforme promocije domaće, odnosno regionalne demo scene. Zahvaljujući toj platformi Bedem Fest je prepoznat i valorizovan u širem okruženju, dajući podjednaku važnost i bendovima koji tek počinju, pred kojima stoji uspjeh, što ga čini jedinstvenim među svim festivalima u regionu. Tako nam ove godine sa HGF Demo festivala iz Zagreba stiže bend iz Karlovaca Tight Grips, a sa festivala Omladina iz Subotice, bend iz Zagreba From another mother. Očekuju se još pobjednici Zaječarske gitarijade i RTS Bunt Rock Festivala.

Pored pobjednika sa ta dva preostala festivala, iz organizacije najavljuju još iznenađenja, koja za sada ne otkrivaju. Kao i prošle godine, i za ovu godinu je otvoren poziv svim biciklistima iz okruženja da dođu biciklima na Bedem Fest. Uz prijavu na mail bedembike@gmail.com i snimljeni video materijal, koji bi podijelili sa organizacijom, ostvaruju besplatan ulaz na sve dane festivala. Za njih, kao i za sve ostale zainteresovane, i ove godine će biti otvoren kamp.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: