Nedelja KINESKOG FILMA u DKSG

Od 2. do 7. jula na Letnjoj pozornici Doma kulture „Studentski grad“ biće održana Nedelja kineskog filma. Projekcije filmova počinju u 21 sat, a ulaz je slobodan.
Mtime.com

U proteklih 30 godina kineska kinematografija ostvarila je brz razvoj. Samo u 2015. godini snimljeno je 686 filmova. Ove godine, nastavlja se dobra situacija u kineskoj kinematografiji.

Tokom Nedelje kineskog filma u DKSG će biti prikazano 6 kineskih filmova koji predstavljaju novi uspeh u umetničkom i tehničkom pogledu. Ovi filmovi pričaju priče o savremenom životu mlade kineske generacije, optimističnom stavu prema životu, širenju budizma, ljubavi prema zavičaju u sred velikih promena koje se dešavaju u Kini…

(iz Kataloga Nedelja kineskog filma u Srbiji)

Organizatori: Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji, Državna administracija za štampu, izdavaštvo, radio, film i televiziju Narodne Republike Kine, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Subota 2.7. u 21.00

Na megdan vetruNA MEGDAN VETRU

r: Lin Čaosijan

ul:Peng Jujan, Dou Sijao

2015, 125′

Filmska priča prati mlade bicikliste Ćiu Minga i Ćiu Tijena, njihove snove, uspone, padove i odricanja tokom stvaranja biciklističke karijere. Istovremeno, oni su zavoleli istu devojku, što će i njihovo prijateljstvo staviti na probu.

 

Nedelja 3.7. u 21.00

SEĆANjE NA BOŠAN

r: Dži Vang

2016, 87′

Ovo je priča o jednom gradu, starim zanatima, istoriji i kulturi. To je i dokumentarac o ljudskoj svakodnevici, njihovoj sreći i nesreći, onome što ih nadahnjuje ili čini nesrećnima, zbunjenima i istrajnima. Sećanja nisu samo o porcelanu i obojenom staklu, ona su o Kini, svim malim gradovima i njihovim stanovnicima. U tim mestima nema oblakodera, poslovnih centara, ali oni su poput najsitnijih vena i najtananijih mišića, bez kojih bi zemlja bila hendikepirana.
Ponedeljak 4.7. u 21.00

Tri borbe protiv DjavolaTRI BORBE PROTIV ĐAVOLA

r: Alvin Čeang

ul: Aaron Kvok, Gong Li

2016, 119′

Nakon 500 godina stvaranja neprilika u nebeskoj dvorani, majmunski kralj Sun Vukong još uvek je zatvoren ispod planine Vusing. Monah Sjuencang na putu ka traženju budističkog znanja našao se sa kraljem majmuna i oslobodio ga. Kralj potom prati monaha na zapad kako bi mu pomogao da povrati svete rukopise i zaštiti ga od demona.

 

Utorak 5.7. u 21.00

c0db7765-2286-49b8-a521-d07b3ee39446SIRENA

r: Stiven Čao

ul: Deng Čao, Šou Lo

2016, 93′

Sjuenov građevinski projekat uključuje i melioraciju, koja preti da ugrozi morske sirene, koje zavise od mora kako bi preživele. Sirena Šen poslata je da zaustavi Sjuena, ne birajući sredstva. Njih dvoje se zaljubljuju jedno u drugo, a Sjuen odustaje od svog nauma. Ipak, sreću im prekida tajna organizacija koja zarobljava Šen i ostale sirene. Sjuen mora da ih spasi dok ne bude prekasno.

 

Sreda 6.7. u 21.00

93_gotumODLAZI, GOSPODINE TUMORE

r: Han Jan

ul: Bai Baihe, Danijel Vu

2016, 128′

Nekoliko dana pre svog 29. rođendana Siong Dun dobija otkaz na poslu, saznaje da ima tumor i pada u očajanje. Lekar Lijang, mladić Maodou i devojka Sijaomeng pokušavaju da je ohrabre i uliju joj pozitivan stav prema životu.

 

Četvrtak 7.7. u 21.00

94_94_BudaMONAH SJUECANG

r: Huo Đijanči

ul: Huang Sijaoming, Sjui Dženg

2016, 120′

Film je posvećen sećanju na „kineskog Budu“, monaha Sjuencanga, koji je najzaslužniji za širenje budizma u Kini, Japanu i ostatku severne Azije. U trećoj godini vladavine cara Dženguana iz dinastije Tang (629. godine nove ere), 27-godišnji monah Sjuencang odlučio je da otputuje u Indiju kako bi usavršio svoja znanja o budizmu i u Kinu doneo budističke sutre i druge značajne rukopise. Putovanje ka zapadu, u to vreme, bilo je veoma teško i opasno. Kako nije imao imperatorovu dozvolu za putovanje Sjuencang je putovao ilegalno i nije mogao da računa ni na čiju pomoć. Filmska priča prati glavnog junaka na putovanju dugom 7.000 kilometara, koji monah uspeva da pređe samo zahvaljujući snažnoj veri i osećanju dužnosti. Po dolasku u Indiju, kolevku budizma, Sjuencangovo putovanje se ne završava već upravo tada počinje.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: