Muzički dokumentarac „Poslednjih 100“ najbolji na Dok’n’Ritam festivalu

U nedelju 26. juna svečanim uručenjem nagrada završen je prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam koji se od 23-26. juna održavao u Domu kulture „Studentski grad“. Članovi žirija bili su Mladen Matičević, filmski reditelj, Vladan Petković, filmski kritičar i Neno Belan, muzičar.

-Glavni cilj ovog festivala je da se mladi upoznaju sa popularnim muzičkim pravcima, bendovima i izvođačima kroz dokumentarni film. Ovo je jedinstven događaj koji promoviše autore koji u svom radu spajaju film i muziku – objasnila je direktorka festivala i Doma kulture „Studentski grad“ Bojana Katalina.

Nagradu žirija dobio je film „Poslednjih 100“ rediteljke Morane Komljenović. Film na emotivan način prati zbivanja tokom poslednjih sto dana aktivnosti jednog od najstarijih rok klubova na ovim prostorima – kultnog riječkog kluba „Palah“ koji je osnovan 1969. u kome su nastupali Arsen Dedić i Džoni Štulić. Nagradu je uručio predsednik žirija Mladen Matičević, filmski reditelj.

Nagradu publike dobio je film „Rock’n’War“ reditelja Damira Pirića. Rock’n’War  je priča o velikoj želji i entuzijazmu tuzlanskih rokera da sačuvaju muzičku scenu u ratnom okruženju. Nagradu publike uručila je Novka Pandžić iz Societe generale banke koja je ovaj festival prepoznala kao važan kulturni događaj na mapi Beograda i donirala novčani iznos nagrada za pobednike.

Nagrade festivala su se sastojale od skulptura i novčanog iznosa koji je obezbedila Societe generale Srbija.

Originalna skulptura koja predstavlja nagradu delo je vajara Vitolda Košira, a replike koje su dobili autori proizveo je vajar Nikša Suzić.

Specijalne nagrade (special mention) dobili su filmovi „Slagalica“ Aleksandra Koviloskog o makedonskoj hip hop sceni, kao i film „Maske“ Brankice Drašković o Aleksandru Tišmi pesniku, dobitniku NIN-ove nagrade i osnivaču čuvenih novotalasnih grupa Luna i La Strada.

Publici su se obratili dobitnici nagrada, kao i umetnička direktorka Sandra Rančić i Igor Toholj, programski direktor festivala zahvalivši se publici na podršci i autorima na gostovanju, nadajući se da će Festival zaživeti.

Svečano zatvaranje je obeležio i povratnički koncert kultne beogradske grupe S.T.R.A.H.

Na prvom Festivalu muzičkog dokumentarnog filma bilo je prikazano ukupno 19 filmova, od toga 9 u regionalnom takmičarskom programu. Na festivalu su vođeni razgovori sa autorima filmova, a bile su predstavljene i muzičke knjige i dokumentarci u nastanku.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: