Muzej afričke umetnosti – studentska vođenja u okviru Dana evropske baštine

Kroz edukativne i umetničke programe, predstavljaju se kultura, tradicija i običaji svih stanovnika Evrope. Ove godine, tema „Dana evropske baštine“ je „Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem“.

Muzej afričke umetnosti će se tokom 10 dana trajanja (23. septembra – 2. oktobra) predstaviti kroz studentska vođenja po stalnoj postavci, kustoska vođenja po tekućoj izložbi, kreativne radionice i happyining u izvođenju Kolje Mićevića, pesnika i prevodioca.

PROGRAM

Petak, 23.09.2016. u 18:00:

„Praktikum 2016“ – tematska vođenja kroz stalnu postavku:
„Lov na predmete: o sakupljačkoj aktivnosti bračnog para Pečar“,
Aleksandra Todorović, studentkinja osnovnih studija etnologije i antropologije

Bračni par Pečar – osnivači Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, proveli su oko dvadeset godina na području zapadne Afrike. Boraveći na kontinentu, očarala ih je domišljatost i kreativnost afričkog umetnika. Sa željom da i „svome narodu“ prenesu deo svoje ljubavi i kolekcionarske strasti, nastala je zbirka predmeta koja čini današnju stalnu postavku Muzeja. Stalna postavka nas i danas inspiriše i poziva na dublje sagledavanje umetnosti i kultura zapadnoafričkih naroda.

 

Subota, 24.09.2016. u 13:00:

„Praktikum 2016“ – tematska vođenja kroz stalnu postavku:
„Stvaranje umetnosti – umetnik u zapadnoafričkom društvu“,
Olgica Lukanović, studentkinja osnovnih studija istorije

Ako želite da saznate nešto više o nastanku tradicionalne afričke keramike ili tkanina, ako vas interesuje kako živi umetnik, onda vas očekujemo na ovom vođenju. Kroz priču o tehnikama i materijalima od kojih nastaju tradicionalni afrički predmeti saznaćemo i kakav je status stvaraoca. Pokušaćemo da razbijemo neke od predrasuda sa kojima se i dalje u velikoj meri susrećemo i, na kraju, bavićemo se i motivacijama i inspiracijama umetnika u savremenom društvu.

 

Nedelja, 25.09.2016. u 11:00:

Stručno vođenje kroz izložbu “Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim” (za odrasle) i dečja kreativna radionica “Poruka u kosi – afrički stilovi frizura i ukrašavanja glave” (uzrast od 4 do 12 godina).

Kustoskinja Ivana Vojt prirediće za posetioce Muzeja afričke umetnosti javno vođenje kroz najnoviju izložbu „Kad prestaneš da me češljaš, prestaću da te mrzim”. Izložene fotografije beogradske umetnice Katarine Radović – nastale u frizerskom salonu u senegalskom gradu Sen Luj – prikazuju žene, devojke i devojčice koje istrajavaju u višečasovnim tretmanima friziranja, često veoma neprijatnim i bolnim, kako bi odgovorile na ideale lepote konstruisane u njihovoj sredini. Klijentkinje ne odustaju od svoje namere da izađu iz salona lepše nego što su ušle i strpljivo podnose dugotrajno sedenje, čupanje, zatezanje, čak i prošivanje i paljenje pramenova kose, dokazujući da lepota nikoga ne štedi. U istom terminu u Muzeju će za decu biti organizovana kreativna radionica „Poruka u kosi: afrički stilovi frizura i ukrašavanja glave”. Učesnici radionica će upoznati raznovrsnost stilova i načina ukrašavanja kose, kao i značenja koja su različite frizure i oglavlja imali u afričkoj tradiciji. Deca će na radionicama praviti ratnička oglavlja po uzoru na perjanice naroda Masai i Hehe, neobičan oblik jednog veoma važnog pramena kose – kakav je mogao da nosi samo kraljev glasnik kod naroda Joruba, elegantan crveni šešir iz ženske mode naroda Zulu, model sa kićankama inspirisan frizurama devojaka naroda Himba, i naravno – pletenice od raznobojnog prediva koje se ne nose samo širom Afrike, već i svuda u svetu. Na kraju radionice, učesnici će svoje kreacije ‘prošetati’ na improvizovanoj modnoj pisti. Dečje radionice vode Marija Ličina, kustoskinja i Milica Josimov, vajarka, uz pomoć Ane Knežević, saradnice Muzeja.

Ostatak programa možete pogledati na sajtu Muzeja afričke umetnosti na linku.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: