Manifestacija ‘Tesla dani 2016’ biće u znaku 160 godina od rođenja Nikole Tesle

Manifestacija "Tesla dani 2016" održaće se od 1. do 31. jula širom Srbije i biće u znaku 160 godina od rođenja Nikole Tesle. Ona će biti održana u okviru kulturno turističke rute Putevima Tesle, a organizuje je Klaster puteva kulture koji okuplja više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika, kao i šest fakulteta u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Na konferenciji za novinare Turističke organizacije Srbije rečeno je da ruta obuhvata Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle, odnosno sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su  zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Kako je rečeno, današnji dan nije slučajno izabran da bi se javnosti predstavila ova manifestacija. Naime, po starom kalendaru Tesla je rođen baš na Vidovdan 28. juna.

Ovolikim brojem potpuno očuvanih stogodišnjih hidroelektrana može se pohvaliti retko koja zemlja u Evropi, a za to je zaslužan pre svih EPS. Tim povodom je  pred početak manifestacije, Klaster puteva kulture dodelio specijalno priznanje Elektroprivredi Srbije za veliki doprinos u očuvanju starih hidroelektrana, izuzetno vredne industrijske baštine Srbije. Priznanje je primio Branko Kovačević, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i predsednik Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije.

„Industrijsko nasleđe u Srbiji je zapostavljeno, a mnogi ga i ne prepoznaju kao kulturnu vrednost. Zato smatramo da je Elektroprivreda Srbije, zbog starih hidroelektrana koje i dan danas postoje maltene u izvorom obliku, pravi heroj u očuvanju industrijske baštine. Da nije tih hidroelektrana ne bi bilo ni rute Putevima Tesle kroz Srbiju, a verovatno ni manifestacije Tesla dani, koja svake godine okupi više hiljada posetilaca. Veliki broj njih prvenstveno želi da vidi EPS-ove stogodišnjakinje“, rekla je Manuela Graf, iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka i generalni menadžer Klastera puteva kulture.

Ova ruta je, kako je rekla, jedinstvena i nigde ne postoji nešto slično.

„To je mamac koji će privući turiste. Interesovanje za ove projekte raste i nadamo se da će prve rute na kojima ćemo raditi dobiti sertifikat Saveta Evrope kao zvanične evropske kulturne rute“, rekla je Manuela Graf dodajući da bi male hidroelektrane mogle biti idealna mesta za kongresni turizam na temu obnovljivih izvora energije.

Zanimljivo je da će istovremenim prikazivanjem video rada umetnika iz Beograda i Nujorka, posvećenog Nikoli Tesli – u Beogradu, Kragujevcu i Njujorku, Tesla dani 2016 simbolično spojiti Srbiju i SAD.

Elektroprivreda Srbije je pozvala sve građane na neobičnu, edukativno zabavnu igru Tesla soba u kojoj može učestvovati više ljudi koji će se kroz zabavu upoznati sa izumima Nikole Tesle, rešiti niz edukativno-zabavnih zagonetaka i time osvojiti nagrade.

Manifestacija je sačinjena od niza uglavnom besplatnih programa, koji će se odvijati u više desetina ustanova, kao i na otvorenim prostorima u gradovima širom Srbije.

Čitav program ove neobično zanimljive manifestacije može se naći na sajtu rute Putevima Tesle www.teslaways.org.

Foto: www.novosti.rs

Izvor: novaekonomija.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: