Komad „Gamma Cas” po tekstu Milene Minje Bogavac, u režiji Jelene Bogavac

Rediteljka Jelena Bogavac prvi put je režirala ovu predstavu 2010. godine. Ova, eksperimentalna inscenacija bavila se pisanjem i čitanjem, pa su u njenom nastanku, kao izvođači, učestvovali brojni pisci i spisateljice. Među njima je bio i Jovan Ćirilov.

Jelena Bogavac i ja, već smo radile ovaj komad, u drugačijoj, konceptualnoj izvedbi. Nova predstava u izvesnoj meri nasledila je indentitet prethodne: neke elemente smo zadržale, ali smo uvele nove i razradile ih u saradnji sa kreativnim timom, glumcima i glumicama okupljenim oko programa Bitef zone. Predstava polazi od teze da je lično- političko, pa joj je cilj da publiku isprovocira na preispitivanje sopstvenog identiteta, odnosno: sopstvenih identiteta, bili oni lični ili kolektivni’’, naglašava Milena Bogavac.

U skladu sa nazivom Bitefove pozorišne sezone 2015/16 – ,,Identitet“, ,,Gamma Cas” je predstava koja pokušava da profiliše identitet i inspiriše gledaoce da sebi postave pitanje ,,Ko sam ja?“.

GAMMA CAS (γ cas) je astronomska oznaka za zvezdu CIH, koja se nalazi u središtu sazvežđa Kasiopeje

Pored astronomskog značaja, ovo sazvežđe u tradicijama različitih kultura, ima mističnu ulogu. Njegova struktura upisana je u Davinčijevu “Tajnu večeru”, o čemu se, nakon uspeha knjige “Davinčijev kod”, u javnosti mnogo spekulisalo

Kinezi su ovo sazvežđe nazivali “Prolaz” dok su mnogi narodi u njegovoj konstelaciji videli oblik ključa. Zvezda Cih je središte ovog prolaza. Ključaonica, za tajni pogled na Drugu stranu.

,,Gamma Cas je predstava o identitetu: nacionalnom, evropskom, ličnom, političkom, nasleđenom, stečenom… O uspomenama i prtljagu koji nosimo na svom životnom putu. To je predstava o granicama i načinima da se one pređu. To je, takođe, predstava o strahu od smrti i svemu onome što u životu radimo kako bismo savladali taj strah’’, pojašnjava Milena Bogavac.

Ovom predstavom, Bitef teatar nastavlja sa svojom tendencijom da angažuje mlade glumce koji nisu na stalnom angažmanu, a vredni su pažnje.

Teatar procesa ili predstava u nastajanju

Pred otvaranje 49 Bitefa 15, posvećenog Uspomeni Jovana Ćirilova, predstava iz 2010. ponovo je odigrana, u prostoru Bitef zone. Ovo izvođenje, bilo je i polazna tačka za novu inscenaciju teksta, u čijem središtu se nalazi pitanje identiteta. U okviru pratećeg programa festivala, publika je svakodnevno mogla da prisustvuje otvorenim probama, razgovara sa autorima, sluša izvođače i postavlja pitanja, a otvorenu probu glumci su imali i u tramvaju Linija kulture. Delovi novonastale predstave, prikazani su publici na zatvaranju Festivala.

,,Mladi glumci su sa nama bili deo projekta socijalnog i pozorišnog oživljavanja Skvera Mire Trailović. Radili smo na predstavi kroz splet uličnih proba u kojima je moglo da učestvuje stanovništvo, obavljali dokumentarna istraživanja, beležili tuđe uspomene. Saradnja sa Kulturnim centrom Čekaonica formuliše ovu predstavu žanrovski zanimljivo jer su sa nama na sceni tri fenomenalna dzez muzičara. Gamma Cas je žanrovski sudar koji nastaje između dzeza, postdramskog pisanja Milene Bogavac i kvalitetnog dokumentarnog materijala kojim smo isprovocirane od strane lokalnog življa i ljudi koji su posećivali festival’’, kaže reditejka Jelena Bogavac.

U predstavi igraju: Dara Rančić, Aleksandra Veljković, Janko Cekić, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Uroš Novović, Uroš Mladenović.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: