II BITEF ZONA 1–4. jun 2016. Skver Mire Trailović Bitef teatar

BITEF ZONA je projekat BITEF teatra, nastao 2015. godine sa ciljem da istakne neophodnost, značaj i doprinos građana za oblikovanje budućnosti našeg grada i njegove urbane kulture, negujući kulturni identitet i promovišući različitosti kroz prisustvo kulture u širem i užem smislu, umetničkog delovanja i aktivno učešće heterogene zajednice u javnom prostoru.

BITEF zona ima za cilj da ukaže na važnost dijaloga između zajednice i umetnika u samom tkivu grada (u ovoj fazi projekta), čime se upravo komunicira sa osećajima svakodnevnih ili ad hoc prolaznika. Inicijativa da se razvije kroz neposredno, neizolovano iskustvo, eksperimentalni pristup, istraživanje okvira za trajno delovanje i upotrebu umetnosti u životu zajednice, ukazuje na potrebu lokalnog stanovništva i grada da odoli dematerijalizaciji i da uvođenjem prisustva umetnosti, savremenog stvaralaštva i vaninsitucijalne edukacije u javni prostor (Skver Mire Trailović) ostvari dodate i kreativne vrednosti u prostoru te iste zajednice.

Javni prostor je u Beogradu skoro uvek izdvojen, odvojen od zajednice. Pripada nekom „drugom“ a ne „nama“, ne „meni“ ili „tebi“ i to je veoma zanimljiv kulturološki kontekst. Ipak, kako u svakome od nas postoji jasna potreba za kreativnim delom ili procesom, ne bismo smeli da pristanemo na to da je u pitanju jalov, tipičan i dosadan deo grada. Niti da to sebi objasnimo generacijskim naslagama ponašanja, iskustava i režijom nekih drugih generacija. Umesto što sve češće depresivno okrećemo glavu od sadržaja naših svakodnevnih života, hajde da ih zajedno obogatimo i učinimo radost jedni drugima – možda baš u tim otvorenim javim prostorima u kojima možemo da učimo i učinimo da rastu građanska svest, vrednosti i interesi šire javnosti.

Plakat sa programom

BITEF ZONA istražuje, mapira, proizvodi i uključuje različite kulturno-umetničke sadržaje ukazujući na jedinstvenu, atraktivnu, ekskluzivnu i sadržajnu opredeljenost prostora. Teatar koji je osnovala Mira Trailović, skver kao javni prostor, stambeni prostor grada i klupska scena deluju kroz BITEF zonu kao celina, primer simbioze i prožimanja kulture i svakodnevnog života. U osnovi projekta je produkcija, prezentacija, prezervacija, promocija, konzumacija, edukativna i druga komunikacija i interakcija kulturnih i umetničkih sadržaja i formi BITEF teatra, lokalne zajednice i Grada Beograda.

Uloga BITEF zone je višestruka. Pored toga što bi oplemenila urbani ambijent, zainteresovala građane i izvela ih sa okolnih terasa i stanova na produženi boravak u prostoru, interaktivno druženje i stvaranje sa umetnicima, svojim uspostavljanjem i programima ostvarila bi i simbolično obeležila poseban događaj (stvaranje BITEF teatra), i uspomenu na značajne ličnosti i njihova dela (Mira Trailović i Jovan Ćirilov). Za prostor ispred Teatra, odnosno Skver koji nosi ime Mire Trailović (danas u tako zapuštenom stanju), BITEF teatar je odabrao BITEF zonu – kako bi se izazvale reakcije i inicirale promene.

Autorke projekta: Vesna Bogunović i Jelena Stojanović

Prvo izdanje BITEF zone promovisano je kroz jedan od pratećih programa 49. BITEFA 2015. godine. Drugim i budućim izdanjima i programima BITEF zone, BITEF teatar će završavati svoje repertoarske sezone.

Ovogodišnja, četvorodnevna BITEF zona (1– 4.06.2016) biće otvorena u utorak, 1. juna na Skveru Mire Trailović, u 18.00 sati, pozivom građanima da se pridruže inicijativi BITEF teatra da se na Skveru ispred Teatra izradi skulptura II BITEF ZONA 1–4. jun 2016. Skver Mire Trailović Bitef teatar Klupska scena Bitef teatra Produkcija: Bitef teatar, 2016. Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu. Inspiracija za buduću skulpturu je fotografija njih dvoje na biciklu, snimljena 1984. godine kada su oboje bili selektori Međunarodnog pozorišnog festivala u Nasiju (Francuska).

Publika će imati mogućnost da se upiše u knjigu podrške inicijativi BITEF teatra da Beograd i na ovaj način izrazi svoju zahvalnost legendarnom dvojcu, čijom izuzetnom, prefinjenom i lucidnom energijom su stvoreni kultni BITEF – Beogradski internacionalni teatarski festival, BITEF teatar i Atelje 212.

Program se nastavlja koncertom učenika Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“ i dr. gostiju.

Svi programi u okviru Bitef zone su besplatni, izuzev predstava za koje ulaznice iznose 250 dinara sa popustom.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: