Hiljadu lampiona iznad Beograda u čast Teslinog rođendana!

Nestrpljivo iščekivani spektakl puštanja hiljadu lampiona u čast Teslinog rođendana, koji je, nažalost, 10. jula otkazan zbog jakog vetra na Dunavskom keju, očekuje nas u četvrtak, 16. jula!

Zahvaljujući Elektroprivredi Srbije, preko hiljadu lampiona pustiće sami posetioci manifestacije u parku na Dunavskom keju u Zemunu (kod hotela Jugoslavija)! Budući da meteorolozi najavljuju lepo vreme bez jakog vetra, muzički program i podela lampiona započeće u 20 sati, a sam spektakl puštanja lampiona u 21 čas.

Ovaj događaj deo je manifestacije Tesla dani 2015, koja je održana od 6. do 12. jula, i odvijala se istovremeno u čak 12 gradova i mesta Srbije, na skoro 30 lokacija, i okupila je na hiljade ljudi. Brojnim zanimljivim izložbama, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, i drugim, mahom besplatnim programima, protekle nedelje je širom Srbije proslavljen rođendan Nikole Tesle, Dan nauke i Međunarodna godina svetlosti – 2015.

Ceo program manifestacije Tesla dani 2015, kao i sadržaje koji su i dalje aktulni, možete naći na sajtu www.teslaways.rs ili www.cluster-culturalroutes.org.

11751857_1004720299567717_4450610336815522545_nManifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta. Specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju razne članice Klastera: Muzej Nikole Tesle, Elektrotehnički fakultet, Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”, Turistička organizacija Srbije, Adrenalin escape rooms, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Turistička organizacija Niša, Balkan magnet suveniri, Turistička organizacija Beograda… Pokrovitelji Tesla dana su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Elektroprivreda Srbije, Schneider Electric i Trizma, a prijatelji projekta Opština Negotin, Mladi za turizam, AIESEC, Narodni muzej Leskovca i Udruženje Teslin toranj iz Leskovcaca, Narodni muzej Užice, Pupinov zavičajni kompleks u Idvoru, selo Velebit kod Subotice i brojni drugi.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: