Filmofili, da li ste spremni? Humanitarna projekcija Pored mene na novoj Cinemali!

Humanitarnom projekcijom domaćeg hit filma "Pored mene" u utorak (27. oktobar) nastavlja se druga sezona Cinemale, jedinog besplatnog kafe bioskopa u Beogradu! Ideja Cinemale je da promoviše mlade srpske umetnike, ali i višestruko nagrađivane autorske filmove za koje nema dovoljno prostora u bioskopima.

Tokom prošle sezone u okviru Cinemale su se svakog utorka u KC Peron besplatno emitovali nosioci Oskara, Kanske palme, Berlinskog medveda, ali i ostvarenja najboljih mladih umetnika (studenata i reditelja Novog talasa). U tom raspoloženju se nastvalja i ove sezone, a sledeća projekcija zakazana je za sutra (utorak, 27, oktobar) od 20 sati, kada se emituje Pored mene. Ovo ostvarenje Stevana Filipovića je već na festivalu u Puli dobilo nagradu „Zlatna Arena“ za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji. Glumačku postavu predvodi legendarna Mirjana Karanović, a tu su još i Dragan Mićanović, Hristina Popović, Nikola Glišić, Slaven Došlo… Kao specijalni bonus uz ovu projekciju ide i gostovanje Stevana Filipovića, koji će posle filma odgovarati na pitanja publike i izneti svoja zapažanja sa snimanja. A druga posebnost Cinemale je to što ona funkcioniše kao alternativni kafe-bioskop, što znači da posetioci tokom projekcije mogu da popiju piće ili glasno komentarišu neku scenu, što nije slučaj u regularnim bioskopima.

Inače, ova projekcija filma ima humanitarni karakter. Svi akteri vas pozivaju da, shodno poruci filma, obratimo pažnju na ljude pored nas. Konkretno, u saradnji sa Centrom za integraciju mladih, organizuje se prikupljanje pomoći za SVRATIŠTE ZA DECU. Na ulazu u klub biće organizovano prikupljanje pomoći u vidu ZIMSKIH ODEVNIH PREDMETA. Sve te zaboravljene KAPE što čuvaju ćoše u fijoci, ŠAL koji dugo niste okačili oko vrata, RUKAVICE koje su vama ili nekom vašem postale male, CIPELE, JAKNE…

Radnja filma Pored mene prati školsku učiteljicu koja je odlučila da se sa huliganima iz svog odeljenja obračuna na vrlo savremen, ali i neobičan način. Ona je otkrila da je nekoliko momaka iz njenog razreda uništilo postavku jedne izložbe. Zato je celom odeljenju oduzela mobilne telefone i zaključala ih u školu na jednu noć. Naravno, deca koja se u modernom svetu ne odvajaju od telefona ni u jednom trenutku, su bila šokirana time, pa su bili prinuđeni da po prvi put počnu zaista da pričaju jedni sa drugima. Na kraju, uz bezbroj peripetija i dogodovština, za jednu noć će se upoznati bolje nego za dotadašnjih osam razreda.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: