Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam (D’n’R) u DKSG

Prvi Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok'n'Ritam (D'N'R) održaće se od 23. do 26. juna u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu.

Pod sloganom „Dokumenti našeg ritma“ na festivalu će biti prikazana dokumentarna ostvarenja koja se bave različitim muzičkim žanrovima i autorima. U takmičarskom delu biće prikazani filmovi iz regiona, a u revijalnom delu moći će da se pogledaju aktuelni filmovi inostrane produkcije. Publika će imati priliku da vidi 16 dokumentaraca o ex-yu rok sceni, sevdalinkama, Dženis Džoplin, Džimiju Hendriksu, hip-hopu (produkcije MTV i Vice) i drugim temama.

U pratećem programu festivala nazvanom Notabuk biće predstavljene knjige koje se bave muzikom i muzičarima (Jugoton gori! Marka Pogačara, Kako smo propevali: Jugoslavija i njena muzika Ivana Ivačkovića, Roll Intro Tape Lazara Divjaka, Rundek, Između – Knjiga o pesmama Ante Perkovića i biografije Džimija Hendriksa i Ejmi Vajnhaus).

Festival će otvoriti film B movie: Lust and sound in West Berlin kultni dokumentarac o Berlinskoj sceni 80-tih, a uoči svečanog otvaranja festivala sa Srđanom Gojkovićem Giletom biće održan razgovor o rokenrolu.

Posebno zanimljiv program festivala biće Work in progress koji predstavlja muzičke dokumentarce koji su trenutno u nastanku (Nebeska tema Mladena Matičevića o Vladi Divljanu i Iza horizonta Ivana Grlića i Sande Ristovski o Lazi Ristovskom klavijaturisti sastava Smak i Bijelo dugme). Publika će imati priliku da pogleda prve snimke ovih dokumentarnih ostvarenja ʹu nastankuʹ.

Na otvaranju festivala nastupiće bend Maljčki (Novi talas Tribute bend) koji će svirati poznate filmske teme, a festival će zatvoriti kultni beogradski sastav s kraja osamdesetih godina S.T.R.A.H. (Svako To Razume Ako Hoće).

Žiri prvog DʹnʹR festivala čine Mladen Matičević, reditelj, Vladan Petković, filmski kritičar i novinar i Neno Belan, muzičar.

Nakon projekcija publika će imati priliku da glasa za filmove (poslednjeg dana festivala biće dodeljene nagrade žirija i publike), a nakon projekcija filmova iz Regionalnog takmičarskog programa biće održani razgovori sa autorima. Autor nagradne DʹnʹR skulpture je vajar Vitold Košir.

Dok’n’Ritam festival je prvi ove vrste u Srbiji, a nastao je sa idejom da se novi filmski žanr promoviše i afirmiše na našim prostorima, kao i da se podstakne stvaralaštvo autora iz regiona u ovom žanru.

Cilj festivala je da se mladi upoznaju sa kultnim muzičkim pravcima, bendovima i izvođačima ali i sa ovim aktuelnim filmskim žanrom koji je u poslednjih pet godina osvojio tri Oskara (Searching for Sugar Man, 20 Feet from Stardom, Amy).

Kulturna istorija i uticaj muzike neraskidivo su povezani jer je muzika obeležila mnoge segmente života na našim prostorima.

Dođite u DKSG da uživate i istražujete „dokumente našeg ritma“!

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: