Festival dokumentarnih filmova – EVROPSKA SARADNjA: FILMSKA PRIČA u DKSG

Trodnevni festival dugometražnih dokumentarnih filmova „Evropska saradnja: filmska priča“ održaće se u Domu kulture „Studentski grad“ od 21. do 23. septembra.

Festival se organizuje na inicijativu Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, povodom 21. septembra, Dana evropske teritorijalne saradnje, koji se obeležava u 40 zemalja Evrope. Ovaj instrument EU povezuje ljude susednih država sa ciljem da se prevaziđu zajedničke prepreke u različitim oblastima i unapredi život sa obe strane granice. Kroz projekciju tri dugometražna dokumentarca u Maloj sali DKSG (u 20 časova) ukazaćemo na značaj regionalne saradnje i povezivanja ljudi u svim životnim segmentima, od privrede do stvaralaštva.

U sredu 21.9. biće prikazan film „Potop“ rediteljke Jelene Jovčić (Srbija, 2016) koji govori o izgradnji hidroelektrane Đerdap 1971. godine zbog koje je potopljen čitav jedan grad – stari Donji Milanovac.

U četvrtak 22.9. biće prikazan film „U potrazi za snom“ autora Mladena Mitrovića (Srbija, BiH, Hrvatska, 2015). Film je sniman pet godina u 12 država, a počinje za vreme cunamija u Tokiju, kad reditelj pokušava da stupi u kontakt s kompozitorkom muzike za svoj prvenac „Haustorče“ (1987) Jadrankom Stojaković. Film je dobio nagradu publike na Sarajevo Film festivalu 2015. godine.

U petak 23.9. biće prikazan film „Kembridž“ rediteljke iz Bugarske Eleonore Trajkove (Bugarska, 2015). Film na zanimljiv način priča priču o svakodnevnom životu velikog sela u severozapadnoj Bugarskoj – Donji Cibar, koji je najsiromašniji deo Evropske unije, a 99% stanovnika su Romi. Zbog njihove želje da se obrazuju u medijima je ovo selo ironično nazvano Romski Kembridž.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije:

  • Krušovice i SubBeerni centar otvaraju letnju baštu SubBeernog centra „Beer Garden by SubBeerni centar“. Na samom početku makiške strane Ade Ciganlije u prirodnom hladu šume i ove godine će se pored velikog izbora piva i hrane naći i bogat... Pročitajte više »»
  • Za mnoge svetske zvezde, jedno od takvih su i Lovefest i Vrnjačka Banja, festival u Evropi prema kome su mnogi bili skeptični, a onda se na prvu pesmu zaljubiliu masu, lokaciju i magična jutra u parku. Sven Vath – posle debija za pultom... Pročitajte više »»
  • U sredu 20. juna Organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva Connecting organizuje prvi po redu Kad porastem biću… EDU Izazov na temu: “Kada ste poslednji put nešto naučili?” Činjenica je da formalni obrazovni sistem nije... Pročitajte više »»
  • ČETVRTAK 14.06. 17:00 DEADPOOL 2 akcija 117′ 350 dinara 19:00 OUŠNOVIH 8 akcija 110′ 350 dinara 21:00 SVET IZ DOBA JUTRE:UNIŠTENO KRALJEVSTO 3D akcija 128′ 450 dinara PETAK 15.06. 17:00 DEADPOOL 2 akcija 117′ 350 dinara... Pročitajte više »»
  • Bend E-Play objavio je 26. aprila 2018. godine album Sloboda, u izdanju promoterske kuće Long Play. Novom albumu prethodili su najavni singlovi i vizuelno upečatljivi spotovi Srešćemo se neki drugi put, Da budemo samo dobro i Šamarčina, od... Pročitajte više »»