Delimo karte za predstavu Milunka Savić u Akademiji 28

Ukoliko večeras od 20 časova želite da odgledate predstavu Milunka Savić u Akademiji 28, mi vam poklanjamo 5x2 karte za večerašnje izvođenje. Potrebno je dam pišete na mail portalstudentskizivot@gmail.com ili nam pošaljite poruku u inbox na Facebook stranici.

MILUNKA SAVIĆ
monodrama
Scena Akademije 28
sreda 20.05.
20č

glumi: Vesna Stanković
režija: Petar Stanojlović
tekst: Vesna Stanković

Ispovest heroine Srpskih oslobodilačkih ratova, Milunke Savić, u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorista, Vesne Stanković.

Lična ispovest u prvom licu žene ratnika o životu i smrti, o ratu, o Srbiji i njenoj istoriji, iz ugla žene borca koja je dobila mnoga i najviša odlikovanja (orden za hrabrost, Karađordjevu zvezdu sa mačevima, medalju Milos Obilić, jedina žena u svetu odlikovana Francuskim Ratnim krstom sa palmom, dva ordena Legije časti).

Priča počinje od njenih devojačkih dana koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić. Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i ako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici. Biva ranjavana devet puta za sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja jos tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje. Visoko cenjena od strane francuskih vojnih velikaša Franšea De perea, Šarla de Gola i viceadmirala Geprata, u Srbiji završava kao šistacica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetinu i desetinu dece iz kopaoničkih sela.

Cena ulaznice: 600 din.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: