Delimo 2×2 karte za predstavu Odbrana gospođe Klito Mestres

Iza dve prave i jedne virtuelne pozorišne zavese dve gospođe Klito Mestres, dve glumice – jedna na videu, a jedna na sceni, vežbaju jednu ulogu, Klitemnestru, na dva jezika. Udružiće se da izbrišu granice između života i pozorišta.

U monodrami katalonske spisateljice Monserat Rođ (Montserrat Roig), Odbrana gospođe Klito Mestres (1990), mitski i stvarni svet se prepliću dok Klito Mestres u svojoj garderobi posle 20 godina odsutvovanja sa scene priprema ulogu antičke kraljice Klitemnestre. U malom prostoru glumačke garderobe koji spaja stvarni svet sa pozorišnom iluzijom dešava se transformacija žene koja nema svoju volju u ženu koja preuzima kontrolu nad svojim životom.

Ova adaptacija kreirana je kao presek dvodimenzionalnog i trodimenzionalnog sveta koji preskače granice između fikcije i realnosti, prošlosti i sadašnjosti, udružuje filmsku i pozorišnu Klito Mestres u zajedničku priču o pomirenju i iskupljenju, povezujući klasični grčki mit sa njegovom savremenom varijantom.

„Odlučila sam se da režiram ovaj komad jer mi se tema doma, kuće, ognjišta, tajnih niti koje nas kroz sećanja spajaju sa nečim što nam čuva vitalnost i u najtežim trenucima, istrgla kao najvažnija. Dopalo mi se da se poigravam sa pozorišnim konvencijama i perspektivama, bojama i odsustvom boja. Moja glumica prolazi kroz tri pozorišne zavese, realne i virtuelne, koje definišu i određuju prostor, i nalazi se u dve realnosti istovremeno. Rad na ovom projektu završila sam novim pitanjem o dvojezičnosti: Da li su nam identiteti različiti na različitim jezicima? Za razliku od torontskog izvođenja, koje je bilo samo na engleskom jeziku, ovaj put je Dragana reditelj nagovorila Draganu glumicu da igra predstavu dvojezično. Videćemo da li će nam to doneti odgovor na postavljeno pitanje ili će nas zavesti u lavirint novih pitanja.”

Kanadski pozorišni kritičari listom su pohvalili ovo izvođenje. Stejdž dor (Stage Door) objavio je: „Varagićeva je prikazala izvanredno složenu predstavu, kako na sceni tako i na filmu… Interakcija između dve gospođe Klito je tako prirodna da gledalac zaboravlja da ona filmovana nije stvarna”, a nedeljnik posvećen kulturnim i drugim zbivanjima u Torontu, Nau magazine (Now Magazine), naslovio je prikaz rečima: „Sjajna gospođa… jer u predstavi o izuzetnoj ženi koja ponovno otkriva svoj život – opčinjava gledaoca”. (Izvor: Beta)

Toronto Star: ”funny, bitchy, poignant and graceful”

Globe and Mail: ”passionately alive”

Now Magazine: ”queen of subtext”

Eye Magazine: ”with heart, and skill, and world of experience”

Washington Post: ”scintillating performance”  Washington City Paper: ”between bravado and vulnerability”

International Plays: ”mesmerizing”
National Post: ”outstanding actress… our theatre is not starved of powerful actresses, but Varagic is plainly capable of taking on the best”

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: